środa, 6 marca 2013

Bułki żytnie z jajecznicą - pyszne śniadanko


Świeżo wypieczona, jeszcze ciepła bułka... delikatna jajecznica posypana szczypiorkiem! Bardzo pożywne, dodające energii na cały poranek śniadanko. Uwielbiamy takie!

Co potrzebowaliśmy?
Na bułki:
1 szklanka mąki żytniej,
0,5 szklanki (niecałe) wody,
1 łyżeczka siemienia lnianego,
1,5 łyżki miękkiego masło,
1 płaska łyżeczka suchych drożdży,
1 łyżka mleka,
0,5 łyżeczki cukru,

Na jajecznicę:
3 jajka,
3 łyżki mleka,
0,5 małej cebuli,

Do miseczki wsypać drożdże, cukier i wymieszać z 1 łyżką mleka i 2 łyżkami wody. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.

Po 10 min dodać resztę składników i dokładnie ugnieść ciasto. Powinno wyjść takie aby odklejało się od rąk ale by nadal było klejące i nie było zbyt zbite (bułki żytnie dość ciężko zrobić na drożdżach lepiej pierwszy raz zrobić je na zakwasie, a później kombinować z drożdżami). Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Po 1,5 godz powinno mniej więcej podwoić swoją objętość. Uformuj z ciasta bułeczki i odstaw na godzinę aby trochę podrosły. Po godzinie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 min.

Pod koniec pieczenia weź się za jajecznicę :) Na patelni roztop masło i podsmaż delikatnie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. W miseczce roztrzep jaja z mlekiem, solą i pieprzem, wylej na patelnie z cebulką i mieszaj do otrzymania ulubionej konsystencji.

Na lekko przestygnięte bułki wyłóż jajecznicę np pomidorkiem i szczypiorkiem.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...