Kto powiedział, że ziemniaki jaką być nudne?! Przecież z nich można zrobić tyle wspaniałych potraw... idealne na obiad, imprezę, święta, kolację, do meczu, dosłownie na każdą okazję!
Frytki, sałatka, puree, pieczone, tłuczone, gotowane, chipsy, zupa, sernik... Najwspanialsze warzywko jakie można sobie wyobrazić, no i rośnie na naszych polskich polach. Ale z nas szczęściarze :)
Co potrzebowaliśmy?
NA SWEDISH POTATOES:
8 ziemniaków średnich,
oliwa z oliwek- 3 łyżki,
tymianek,
sól, pieprz
Ziemniaki dobrze umyć. Położyć między dwoma deskami do krojenia o grubości 1cm i ponacinać ziemniaki co 0,5 cm. Popryskać oliwą z oliwek i posypać solą, pieprzem i rozmarynem.
Piec w 200 stopniach około 45min w zależności od rodzaju i wielkości ziemniaka- krócej lub dłużej.
Na roladki ze schabu z cukinią i pieczarkami:
2 kotlety schabu bez kości,
1/3 małej cukinii,
1 mała cebula czerwona,
5 pieczarek,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
oliwa z oliwek,
2 łyżki sera żółtego startego
Na patelni na oliwie z oliwek podsmażyć cebulkę, pieczarki i cukinię (nie obierać) pokrojone w kostkę. Przypraw solą i pieprzem. Jak już będą ładnie przyrumienione, zdjąć z ognia i poczekać aż ostygnie.
Kotlety ze schabu rozbić na bardzo cieniutkie delikatnie posypać solą i pieprzem. Na jednym końcu położyć farsz i posypać żółtym serem.
Zawinąć tak jak krokieta (najpierw boki, później w rulonik).
Zawiń w folię aluminiową, w tzw cukierka. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 25min.
Mmm.. ziemniaczki :))
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek!
OdpowiedzUsuńmmm.. wygląda genialnie;) Bardzo pomysłowy obiad, ciekawi mnie smak;)
OdpowiedzUsuńMusze kiedyś zrobić, choć zapewne nie wyjdzie tak efektownie..;)
Coś dla mnie ziemniaczki fajnie ponacinane, roladki z nadzieniem warzywnym. I ten sosik. Fajnie gotujesz :-)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) zrobię takie w niedziele :) dziękuję za fajny pomysł i zapraszam do mnie:
OdpowiedzUsuńbibelotyiszpargaly.blogspot.com