wtorek, 19 lutego 2013

Zapiekane pomidory z farszem z żołądkami


Ostatnio kupiliśmy żołądki kurze... pomyślałam- taki babciny sosik śmietanowy z cebulką będzie pyszny, ale żołądków było naprawdę dużo i podzieliliśmy je na 3 części, z jednej był sosik :) Dwie zamroziliśmy... po jakimś czasie wyciągnęliśmy żołądki i chcieliśmy zrobić coś innego, COŚ DOBREGO, szukamy w necie... i nic! Same sosy! Mówię do Rafała: Idziemy do kuchni, będziemy improwizować...

Co potrzebowaliśmy?
pomidory,
6 pieczarek,
1 mała cebula czerwona,
10 sztuk żołądków kurzych,
Sól,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
zioła prowansalskie,
imbir mielony,
1 mały oscypek,
papryka ostra zmielona,
2 szt liścia laurowego,
3 kulki ziela angielskiego,
3 kulki pieprzu,
1 marchew,
3 łyżki oleju sojowego,
1 jajko

Do garnuszka wlać wodę, dodać żołądki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulce, zagotować, jak już będzie bulgotać zmniejszyć ogień i po 15 min dodać marchew i posolić. Gotować do miękkości. Następnie wyjąć na talerzyk niech chwilkę odpoczną i pokroić na mniejsze kawałki.
Pomidorkom poodcinać górę i łyżeczką wybrać miąższ, który następnie przyda się do farszu.
Na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę z żołądkami. Po około 4 min dodać pierzarki pokrojone w kostkę i miąższ pomidorków. Posolić, popieprzyć, dodać zioła prowansalskie, imbir, paprykę ostrą i podsmażać razem przez jakieś 10 min, woda powinna odparować. Odstawić aby ostygnęło.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ostygnięty farsz wymieszać z oscypkiem pokrojonym w drobniutką kostkę, nafaszerować pomidorki, zostawiając na wierzchu trochę miejsca w które wlać odrobinę jajka uprzednio roztrzepanego, przykryć, ustawić na blaszce i włożyć do piekarnika, piec przez 10-15 min aż białko z wierzchu się zetnie.




1 komentarz:

  1. ojej.. żołądki-to nie moja specjalność, ale pomidorki faszerowane to ja lubię;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...