sobota, 2 lutego 2013

Meksykańska Tostada


Meksykański karnawał !!! Ole Ole!!! Każdy na Twoim przyjęciu na pewno skusi się na kawałek takiego rarytasu. Meksykańska odmiana pizzy.




Do zrobienia tostady będą potrzebne:
4 szt tortilli pszennej,
400g piersi z kurczaka,
1 papryka czerwona,
2 pomidory,
1 pęczek szczypiorku,
100 gram sera białego,
120 gram żółtego sera gouda (startego),


Na marynatę:
20 gram świeżej kolendry,
sok z 0,5 limonki,
2 ząbki czosnku,
papryka ostra w proszku,
1 kieliszek niecały oleju rzepakowego,
pieprz świeżo zmielony,
sól morska,


Salsa z fasoli pinto:
120 gram fasoli pinto,
200 gram pomidorków krojonych z puszki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
0,5 papryczki jalapeno,
świeża kolendra,


Guacamole:
0,5 sztuki papryczki jalapeno,
1 sztuka awokado
1 łyżka oliwy z oliwek,
sok z pół limonki,
2 ząbki czosnku,
0,5 sztuki cebuli.


Piersi kurczaka marynujemy dzień wcześniej w marynacie zrobionej z podanych wyżej składników.
Zostawiamy przez noc w lodówce. Tak zamarynowanego kurczaka po całej przeleżanej nocy kroimy w kostkę i podsmażamy kawałki na oleju.

Salsa: Do fasoli pinto namoczonej i ugotowanej dodajemy podsmażoną 1 cebulę z 2 ząbkami czosnku, pomidory w puszcze, pół papryczki chalapenios, świeżą kolendrę (15g), doprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem i odrobinką cukru. To wszystko razem miksujemy (nie musi być bardzo dokładnie zmiksowane)

Tortille smażymy na oleju, aby były chrupiące, smarujemy salsą, posypujemy tartym żółtym serem, nakładamy kawałki kurczaka, świeże pomidory, paprykę i posiekany szczypiorek. Na wierzchu posypujemy pokruszonym białym serem.

Guacamole: Awokado obieramy i wyjmujemy pestkę, dodajemy do niego sok z niecałego pół limonki, 2 ząbki czosnku, pół cebuli, pół papryczki chalapenios, łyżkę oliwy z oliwek i miksujemy. 

Życzę gorących doznań i oczywiście smacznego.





1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...