Tarrrrrrta ! Uwielbiam ją, pamiętam jak zrobiłam ją pierwszy raz... były Święta Wielkanocne, zapytałam mamy czy mogę trochę powydziwiać, mieszałam, miksowałam i wyszło to oto cudeńko... Jak lubicie kwaskowate smaki to ta tarta Wam posmakuje :)
Kruche ciasto:
0,5 kostki masła,
7 łyżek cukru,
1 jajo,
1,5 szklanki mąki pszennej,
Masa:
2 cytryny,
1 żółty grapefruit,
0,5 kostki masła,
4 jaja,
7 łyżek cukru,
1 sztuka galaretki brzoskwiniowej,
6 truskawek
Masło zmiksować z cukrem pudrem. Dodać jajko.
Wsypać make i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 30min.
Po tym czasie wyłożyć nim formę i zapiec w temp 180st. C
Masa:
Galaretkę rozpuścić w szklance wody i ostudzić, ale uważać żeby się nie ścięła. Wycisnąć sok z 2 dużych cytryn i małego grapefruita i wlać zimną galaretkę ciągle mieszając. Roztopić masło. W misce na kąpieli wodnej wymieszać jajka z cukrem pudrem, mieszając powoli wlewać sok z galaretką, a następnie przestudzone masło.
Na ciasto ułożyć truskawki.
Masę wylać na upieczony spod i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Wsypać make i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 30min.
Po tym czasie wyłożyć nim formę i zapiec w temp 180st. C
Masa:
Galaretkę rozpuścić w szklance wody i ostudzić, ale uważać żeby się nie ścięła. Wycisnąć sok z 2 dużych cytryn i małego grapefruita i wlać zimną galaretkę ciągle mieszając. Roztopić masło. W misce na kąpieli wodnej wymieszać jajka z cukrem pudrem, mieszając powoli wlewać sok z galaretką, a następnie przestudzone masło.
Na ciasto ułożyć truskawki.
Masę wylać na upieczony spod i wstawić do lodówki na 2 godziny.
SMACZNEGO!
Bardzo lubię tarty, Twoja wygląda apetycznie:-) i ma ciekawe połączenie smaków:-)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń