wtorek, 5 lutego 2013

Spaghetti z łososiem i cukinią


Niby zwykły makaron... co w nim specjalnego?! Makaron jak makaron... A jednak, jest w nim coś co mnie urzekło. Przyznam szczerze, że gdybym dostała taki makaron w restauracji Włoskiej byłabym zadowolona i cieszyła się dobrze wydanymi pieniędzmi ;) Skosztujcie sami!


Do zrobienia potrzebujemy:
0,5 opakowania makaronu spaghetti,
1 sztuka filet z łososia,
1 cukinia,
0,5 szklanki śmietanki 30%,
2 łyżki masła,
1 cebulka czerwona,
3 ząbki czosnku,
pieprz czarny świerzomielony,
sok z 0,5 cytryny
sól morska
oregano

Cebulkę i cukinie obrać i pokroić w kosteczkę.
Łososia obmyć i pokroić również w kostkę.
Na patelni na masełku (1 łyżka) podsmażyć lekko cebulkę, po chwili dodać cukinię i łososia. Podsmażać przez chwilkę po czym dodać resztę masła i smażyć na małym ogniu przez około 5 min. Dodać wyciśnięty czosnek, parę kropel z cytryny, oregano, pieprz i sól. Zalać śmietaną, ciągle delikatnie mieszając czekać aż się zagotuje.
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju.






2 komentarze:

  1. łosoś zawsze dobry :) ja uwielbiam makaron z łososiem i serem feta w śmietanowym sosie - jest naprawdę super...przepis znajdziesz oczywiście u mnie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm...jakie apetyczne gniazdko...Ja makaron gotuję nawet bez dodatku oleju, po 3 minutach od momentu wrzucenia makaronu do wrzącej wody, pozostawiam go w wodzie jeszcze na 3-4 minuty, odcedzam i przelewam zimną, jest jędrny, sprężysty,czyli aldente.Śliczne zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...