niedziela, 10 lutego 2013

Schabowy a'la strogonow


Mieliśmy ochotę na strogonowa, jednak w zamrażarce nie znaleźliśmy polędwicy wołowej, znalazł się za to kawałek schabu, pomyśleliśmy "czemu nie, też może być dobre"... I było, taki niby gulasz, trochę podchodzący strogonowem, no i cenowo wyszedł taniej niż w oryginale ;)

300 g schab bez kości,
mąka pszenna do obtoczenia mięsa ,
10 pieczarek,
1 średnia cebula,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
1,5 szklanki bulionu drobiowego,
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
papryka ostra,
oregano,
ser żółty gouda,
olej roślinny


Schab umyć pokroić w paski, posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. W rędlu rozgrzać olej, wrzucić mięso. Obsmażać, zalać bulionem i gotować na małym ogniu. Na patelence podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki pokrojone w grubsze plastry, dodać do wywaru z mięsem. Dodać koncentrat pomidorowy i gotować do momentu aż sosik się zredukuje i zgęstnieje, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i oregano. Podawać z serem na wierzchu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...