Poszliśmy do Rafała rodziców na obiad... niespodzianka!!!
"Dzieciaczki w lodówce macie produkty, zróbcie coś dobrego" hehe dobrze, że gotowanie sprawia nam przyjemność więc podwinęliśmy rękawy i wzięliśmy się do roboty... Otwieram lodówkę, patrze, a tam leży i wprost krzyczy do mnie UPIECZ MNIE... Z uśmiechem na twarzy wyjęłam ją i pokazałam Rafałowi, powiedział:
O TAK, KACZKA !
Co potrzebowaliśmy?
cała kaczka,
1 jabłko,
1 pomarańcza,
4 ząbki czosnku,
1 pomidor,
5 łyżek miodu,
Sól,
pieprz,
papryka ostra,
majeranek suchy,
tymianek,
rozmaryn,
100 ml sok jabłkowy
Kaczkę oczyścić, ponacinać piersi i odciąć skrzydełka (można użyć do innego dania). Natrzeć przyprawami na zewnątrz i w środku, w środek wsadzić pocięte w ćwiartki jabłka, pomarańcze obrane ze skórki, pomidora i ząbki czosnku rozgniecione ręką.
Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika włożyć w brytfance ułożoną na ruszcie kaczkę. Piec przez około 1 godzinę.
Po godzinie wyjąć z piekarnika, powstały sok z tłuszczem przelać z brytfanny do miseczki. Kaczkę ułożyć bezpośrednio na brytfance, uzyskany tłuszcz z sokiem połączyć ze 100ml soku jabłkowego i miodem, wymieszać, używać do podlewania i smarowania kaczki podczas pieczenia (co jakieś 10-15min). Piec w ten sposób przez jakąś 1 godzinę.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i dać jakieś 10 min aby mięso odpoczęło. Aby uniknąć przypalenia się kaczki można przykrywać folią aluminiową.
Podawać na sałatce z miksu sałat z kiełkami w sosie słodko-kwaśnym i polany nutką sosu z borówek.
Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika włożyć w brytfance ułożoną na ruszcie kaczkę. Piec przez około 1 godzinę.
Po godzinie wyjąć z piekarnika, powstały sok z tłuszczem przelać z brytfanny do miseczki. Kaczkę ułożyć bezpośrednio na brytfance, uzyskany tłuszcz z sokiem połączyć ze 100ml soku jabłkowego i miodem, wymieszać, używać do podlewania i smarowania kaczki podczas pieczenia (co jakieś 10-15min). Piec w ten sposób przez jakąś 1 godzinę.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i dać jakieś 10 min aby mięso odpoczęło. Aby uniknąć przypalenia się kaczki można przykrywać folią aluminiową.
Podawać na sałatce z miksu sałat z kiełkami w sosie słodko-kwaśnym i polany nutką sosu z borówek.
Przyznam szczerze, że nie przygotowywałam jeszcze kaczki, choć bardzo mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńHuhu, wygląda wykwintnie!
OdpowiedzUsuńWracam do przepisu po raz kolejny. Nigdy wcześniej kaczki nie przyrządzałam ale ta jest po prostu wyśmienita
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się sprawdził :) za każdym razem gdy ktoś odtwarza mój przepis i ba później go chwali dostaję rumieńców na twarzy i jestem bardzo, ale to bardzo zadowolona.
UsuńDziękuję,
Kinga