Mamy to szczęście, że mój tato ma hobby i kocha łowić rybki... a dodatkowo mieszka z mamą w Irlandii i łowi rybki które w Polsce są drogie albo niedostępne. Ostatnio przywiozłam od nich łososia, węgorza i makrele. Nigdy wcześniej nie jedliśmy smażonej makreli, zazwyczaj wędzoną...
Jest to syta rybka, dość tłusta, także bez problemu można się nią najeść. Jej mięso po usmażeniu było jędrne i soczyste, a co najważniejsze prawie w ogóle nie miała ości. BYŁA BOSKA!
Co potrzebujemy?
2 sztuki makreli,
4 ząbki czosnku,
0,5 sztuki cytryny,
oliwa z oliwek,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
tymianek,
bylica,
masło
mleko, do namoczenia
Makrele oczyścić, umyć, ponacinać skórę z dwóch stron, posolić i popieprzyć z zewnątrz i w wewnątrz i namoczyć w mleku, zostawić ją na 1 godzinę w lodówce.
Następnie do środka włożyć kawałek zmiażdżonego czosnku, ósemkę cytryny, bylicę i tymianek świeży.
Na patelni grillowej na oliwie podsmażyć ząbki czosnku, położyć makrelę i smażyć przez około 3 min z jednej strony, później z drugiej.
My zjedliśmy z ziemniaczkami i sałatką z mixu sałat.
My zjedliśmy z ziemniaczkami i sałatką z mixu sałat.
Wyglada przepysznie :) Uwielbiam rybeczki :-)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńZazdroszczę przyjemnosci jedzenia tej rybki:) Uwielbiam ryby!
OdpowiedzUsuńMy , tak samo jak Pani rodzice mieszkamy w Irlandii:) Teraz jest idealny sezon na makrele , jest ich pod dostatkiem , chociaz podobno juz pomału ławiece odpływaja. Skorzystam z tego przepisu. Pozdrowienia dla Rodziców, a w której czesci kraju mieszkaja jezeli mozna wiedzic . My jestesmy z poł-wsch.:)
OdpowiedzUsuńMarta.
Witam Cię serdecznie Marto,
Usuńdziękuje za odwiedziny. Rodzice mieszkają na poł-zach także niedaleko. Niedługo przylatują do Polski, pewnie przywiozą mi parę makreli i innych pysznych rybek. Przepis polecam, makrela wyszła bardzo smacznie.
Pozdrawiam cieplutko,
Kinga
zrobilam tak samo, bez tymianku bo go nie lubię, ale wyszla pyszna!!!!!!!
OdpowiedzUsuń