niedziela, 10 lutego 2013
Orzechowo cytrynowy cheesecake
Od jakiegoś czasu wpadłam obsesje pieczenia cheesecake na różne sposoby... kombinuje i kombinuje, chcę żeby w końcu wyszło idealne... może zdjęcie nie wyszło zachwycające ale nie zdążyłam zrobić bo ciasto w mgnieniu oka zostało zjedzone!
Co potrzebowałam?
Na spód:
10 sztuk herbatniki,
5 łyżek roztopionego masło,
2 łyżki cukier,
12 połówek orzechy włoskie,
Na masę serową:
1 opakowanie 200g ser ricotta,
250 g ser biały,
1 sztuka jaja,
4 łyżki orzechy włoskie pokruszone,
2 łyżki pokruszonych orzechy laskowe,
1 sztuki sok z cyrtyny,
1 łyżka startej skórka cytrynowa,
0,5 kubka cukier
4 płaskie łyżki mąka pszenna,
1 płaska łyżka mąka ziemniaczana,
szczypta Sól,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
1 opakowanie cukier wanilinowy,
Polewa:
słodki kubek kisiel
1. Orzechy włoskie rozłupać, połamać na mniejsze kawałeczki i podsmażyć na suchej patelni.
Herbatniki pokruszyć na bardzo drobne, wrzucić do robota kuchennego i zmiksować z masłem roztopionym, cukrem i podsmażonymi orzechami włoskimi. Blaszkę 35/12 wysmarować masłem, na dnie wyłożyć ciasto z herbatników. Piec w 200 stopniach przez 10 min.
2. Biały ser dobrze zmiksować z jajkiem, tak by nie było grudek. Dodać resztę składników. Wszystko dobrze wymieszać.
3. Wylać masę serową na gotowy spód i wstawić blaszkę z ciastem do drugiej większej blaszki, do której wlać wrzącą wodę tak do połowy wysokości ciasta. Wsadzić dwie blaszki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1 godzinę. Nie otwierać piekarnika!!
4. Po godzinie wyłączyć piekarnik ale nie otwierać przez 30 min, następnie uchylić i trzymać jeszcze 2 godziny. Wyciągnąć, i zostawić w temp pokojowej.
5. Zrobić słodki kubek (ja miałam o smaku czarnego frugo) ale rozrobić tylko do połowy kubka. Ostudzić i wylać na ciasto. Wstawić ciasto na całą noc do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
serniki wymiatają;D
OdpowiedzUsuńDolna warstwa geeenialna, a polewa zaskakująca;D
fajnie wykombinowany serniczek, a polewa rzeczywiście niespotykana :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki:-), fajne smaki w Twoim:-)
OdpowiedzUsuń