poniedziałek, 11 lutego 2013

Cytrynowy kurczak z czarnymi oliwkami i zielonym pieprzem


Rafał przytachał do domu ZIELONY PIEPRZ W ZALEWIE, mają specyficzny smak, dodają bardzo ciekawego aromatu, ja je nawet zjadam hehe są miękkie i po przegryzieniu lekko ostre. Stwierdziliśmy, że ich smak idealnie będzie pasował do oliwek i cytryny.

Co potrzebowaliśmy?
2 duże piersi z kurczaka,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 mała cytryna,
8 oliwek czarnych,
12 kulek pieprzu zielonego w zalewie,
papryka słodka mielona,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz czarny- MŁYNEK

Z dwóch piersi zrobić 4 kawałki.
Piersi kurczaka skropić sokiem z 1/3 cytryny, posypać solą, pieprzem i papryką słodką. Odstawić do lodówki na 30 min.
Na patelni grillowej rozgrzać oliwę i obsmażyć piersi na średnim ogniu po 2 min z jednej strony. Zdjąć je na talerzyk i przykryć folią aluminiową. Do oliwy która została na patelni wycisnąć 1/3 cytryny, dodać dwa plasterki cytryny, oliwki pokrojone w krążki i zielony pieprz, wszystko razem podsmażać przez około 3 min.
Podawać pierś polaną tym sosem.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...