wtorek, 12 lutego 2013

Mini cheesecake z malinkami


Jak już wcześniej pisałam uwielbiam cheesecake i różnego rodzaju serniki, ostatnio kombinuję z pieczeniem NA WODZIE i przyznam, że tak upieczone serniczki mają bardzo fajny smak, są zbite ale delikatne i mają swój specyficzny posmak... warto spróbować :)

Spód:
8 herbatników,
5 łyżek roztopionego masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżki mleka,
1 łyżka soku malinowego,

Masa serowa:
250 g sera białego,
2 średnie ziemniaki,
0,5 kubka cukru pudru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
10 Malin mrożonych,
1 łyżka soku malinowego,
2 jajka,
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Herbatniki pokruszyć i wymieszać w robocie kuchennym z masłem, cukrem, mlekiem i sokiem malinowym.

2. Blaszkę na muffinki wysmarować masłem i w każdej dziurce położyć na dno ciasto herbatnikowe, docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 min.

3. Ziemniaki obrać i zetrzeć na ciapkę, na małych oczkach. Wymieszać w robocie kuchennym z białym serem. Miksować dość długo, tak by ser był dobrze zmiksowany. Następnie dodać jaja i dalej miksować.

4. Do masy dodać resztę składników, wymieszać razem dokładnie i nakładać na gotowe, upieczone ciasto herbatnikowe.

5. Wstawić na 45min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie nie otwierać piekarnika tylko go wyłączyć i zostawić ciasteczka serowe w środku.

6. Po godzinie wyciągnąć, ostudzić w temp pokojowej i wstawić na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...