poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Chutney z aronii


Składniki:
300 g aronii,
0,5 szklanki cukru trzcinowego,
3 gałązki rozmarynu,
8 goździków,
3 kulki ziela angielskiego,
1 mała cebula,
olej rzepakowy,
50ml octu winnego,
2 łyżki skórek owoców kandyzowanych,
0,5 łyżeczki gorczycy,
8 kulek pieprzu zielonego z zalewy,
1 liść laurowy,
sól.

Cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę, podsmażyć ją na odrobinie oleju.

Do garnuszka wsypać aronię, zasypać cukrem i gotując lekko rozgniatać widelcem. Jak aronia troszkę puści soki dolać do niej 0,5 kubka wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, goździki, gorczycę, rozmaryn (w całości) i gotować na bardzo małym ogniu do momentu aż sos lekko zgęstnieje.

Następnie dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy, podsmażoną cebulkę, zielony pieprz, ocet winny, posolić i popieprzyć. Gotować dalej na małym ogniu około 5 minut.

Naszykować małe słoiczki. Jeszcze gorące nałożyć do słoiczków. Szybko odwrócić je do góry dnem (jeśli się nie zassają trzeba będzie je pasteryzować).

Taki chutney dobrze smakuje do serów czy mięs ale także do drożdżówek czy innych wypieków.


6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...