sobota, 28 lutego 2015

Makaron tagiatelle w sosie porowo- śmietanowym z łososiem


Składniki:
200 g makaronu tagiatelle,
1 por (biała część),
1 ząbek czosnku,
1 łyżka drobno posiekanych liści z pora naciowego,
50 g łososia wędzonego w plastrach,
1 szalotka,
ser pleśniowy niebieski,
oliwa z oliwek,
100 ml śmietany kremówki,
natka pietruszki,
sól i pieprz

Cebulę pora pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Liście selera naciowego pokroić drobno.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (nie dodawać do wody tłuszczu gdyż później sos nie będzie tak dobrze go obtaczał).

Na oliwie z oliwek w garnuszku podsmażyć pora, cebulkę i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem, jak już będzie miało złocisty kolor dolać śmietanę kremówkę, zdjąć z ognia i zmiksować (nie musi być bardzo gładko). Podgrzać ponownie na ogniu, doprawić natkę pietruszki suszoną lub świeżą. 

Do sosu dodać makaron i podgrzewać go jakąś minutę, ciągle delikatnie mieszając aby makaron obszedł sosem.

Nałożyć na talerz, na wierzchu obsypać pokrojonym w paski łososiem i serem pleśniowym.

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawie dobrane składniki, ale wolę łososia świeżego, wędzony jest mocno słony po podgrzaniu potrawy i twardnieje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawie wygląda ten makaron :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...