Przepis inspirowany przepisem z książki Uczta lodu i ognia Chelsea Monroe-Cassel, Sariann Lehrer. Swoją drogą książka jest świetna i już niedługo napiszę jej recenzję.
Co potrzebowałam?
9 małych cebul białych1 łyżka miodu gryczanego
1 łyżka masła
0,5 szklanki piwa
1 łyżka porto
1 płaska łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki bulionu drobiowego (u nas z niedzielnego rosołu)
1 gałązka drobno posiekanego rozmarynu
4 gałązki tymianku
sól, pieprz czarny świeżo mielony
Obierz wszystkie cebule. 4 pokrój w ćwiartki.
Na patelni rozgrzej masło z miodem, rozmarynem i gałązkami tymianku. Jak już masło się roztopi dodać ćwiartki cebulki i podsmażać ciągle mieszając do momentu aż cebulki zarumienią się.
Następnie dolać piwo, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Jak zacznie się gotować dosypać mąkę rozsypując ją po całej powierzchni i wymieszaj (jak posypiemy w jednym miejscu mogą powstać niechciane grudki).
Następnie zmniejszyć gaz by był jak najmniejszy włożyć całe cebule, dolać bulion w temperaturze pokojowej (najlepiej z rosołu), wymieszać. Gotować jakieś 10 min co jakiś czas mieszając. Pod koniec dolać porto.
Idealny dodatek do ziemniaków, ryżu czy kaszy z dodatkiem mięsa.
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńSUPER!!! Uwielbiam porto i miód gryczany....z cebulą to musi smakować....
OdpowiedzUsuńJuż mi cieknie ślinka na takie połączenie.... ;)
Piwo dla męża, porto dla mnie Będziemy oboje w niebo wzięci. :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być dobre z piwem taki sosik :-)
OdpowiedzUsuńwszystko co jest zrobione z cebuli biorę w ciemno więc i ten sos również! :)
OdpowiedzUsuńSos wspaniały!.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie cebulowe smaki :)
OdpowiedzUsuńSos wygląda świetnie, znakomite smaki
OdpowiedzUsuńAle cebulowe cudo:)
OdpowiedzUsuńZapowiada się niezwykle aromatycznie, zapisuję, niewiele mam przepisów na sosy
OdpowiedzUsuńJaki świetny ten sos! Musi być pyszny i muszę go spróbować :)
OdpowiedzUsuń