Co potrzebowałam?
1 papryka czerwona0,5 pomarańczy czerwonej
1 łyżka oliwy z pestek dyni
1 mała cebula
1/4 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz czarny mielony
tymianek
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
W garnuszku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulkę z papryką i papryczką chilli doprawiając solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wycisnąć sok z pomarańczy i zmiksować blenderem (nie trzeba bardzo dokładnie). Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać i delikatnie podgrzać (nie zagotowywać).
W garnuszku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulkę z papryką i papryczką chilli doprawiając solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wycisnąć sok z pomarańczy i zmiksować blenderem (nie trzeba bardzo dokładnie). Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać i delikatnie podgrzać (nie zagotowywać).
Pomarańczę umyć i przekroić na pół. Zetrzeć na tarce około 1 łyżeczki skórki z pomarańczy.
Fetę pokroić w kostkę, wymieszać ze skórkami pomarańczy i położyć na suchej, rozgrzanej patelni. Lekko obsmażyć z każdej strony.
Fetę pokroić w kostkę, wymieszać ze skórkami pomarańczy i położyć na suchej, rozgrzanej patelni. Lekko obsmażyć z każdej strony.
Podawać zupę z fetą i listkami tymianku.
Jestem absolutną fanką zup miksowanych, to czysta esencja smaków,
OdpowiedzUsuńponadto miksowanie pozwala przemycić warzywa nawet te nielubiane,
a w mixie smakuja wspaniale.Dzis również robiłam zupę krem.
Pozdrawiam
Uwielbiam kremy! Twój zapowiada się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze takiej kombinacji, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńKolejna warta zapamiętania, fajna kombinacja :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, śliczny kolor :)
OdpowiedzUsuń