czwartek, 30 stycznia 2014

Zupa krem z papryki i czerwonej pomarańczy


Co potrzebowałam?
1 papryka czerwona
0,5 pomarańczy czerwonej
1 łyżka oliwy z pestek dyni
1 mała cebula
1/4 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz czarny mielony
tymianek

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.

W garnuszku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulkę z papryką i papryczką chilli doprawiając solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wycisnąć sok z pomarańczy i zmiksować blenderem (nie trzeba bardzo dokładnie). Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać i delikatnie podgrzać (nie zagotowywać).

Pomarańczę umyć i przekroić na pół. Zetrzeć na tarce około 1 łyżeczki skórki z pomarańczy.

Fetę pokroić w kostkę, wymieszać ze skórkami pomarańczy i położyć na suchej, rozgrzanej patelni. Lekko obsmażyć z każdej strony.

Podawać zupę z fetą i listkami tymianku.



6 komentarzy:

  1. Jestem absolutną fanką zup miksowanych, to czysta esencja smaków,
    ponadto miksowanie pozwala przemycić warzywa nawet te nielubiane,
    a w mixie smakuja wspaniale.Dzis również robiłam zupę krem.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kremy! Twój zapowiada się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam jeszcze takiej kombinacji, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejna warta zapamiętania, fajna kombinacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam, śliczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...