środa, 29 stycznia 2014

Ajerkoniak z termomixu


Taki pyszny ajerkoniak zrobiła nasza Ilonka, był tak pyszny, że postanowiłam zrobić mu zdjęcie i wstawić przepis na bloga. Posiadaczom termomixu na pewno się przyda :)

Co Ilonka potrzebowała?
10 żółtek jaja
2 kubki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 kubka mleka skondensowanego niesłodzonego
400 ml dobrej wódki (nasza Ilonka zrobiła z finlandii)

Do naczynia miksującego włożyć żółtka i cukry- 5 minut, obroty na 3, temperatura 65 stopni. Następnie wlać mleko i wódkę, zostawić na tych samych ustawieniach przez kolejne 5 minut.

Przelać do butelki (0,7 l lub do dwóch 0,5 l) i poczekać aż ostygnie, najlepiej przez całą noc.

7 komentarzy:

  1. Piłam, jest znakomity! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię bardzo.....niestety nie posiadam termomixu..... :-(
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście, jest bardzo dobry. Też już robiłam. Potwierdzam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Potwierdzam, robię zawsze na Wielkanoc i w ciągu roku też,
    dla tych co nie mają termomixu mała rada: naczynie włożyć do garnka z gorącą wodą,
    podgrzewając miksować zwykłym elektrycznym malakserem, sprawdzać palcem, aby
    likier nie był zbyt gorący,bo może sie zważyć, a jajecznica z alkoholem chyba nie jest dobra ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super likier, z Thermomix wychodzi pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...