No więc zacznę od tego, że już od dłuższego czasu mam w swojej biblioteczce książkę Wojciecha Modest Amaro Kuchnia Polska XXI wieku i jakoś nie mogłam się zabrać za zrobienie jakiegoś dania z niej. Święta, tradycyjne Polskie przepisy, no i pełno śledzi w lodówce. Jak zobaczyłam tę piękną błyszczącą skórkę od razu przypomniałam sobie o książce i jej pięknych fotografiach, które zostają w pamięci na długie czasy (szczególnie jak przegląda się tę książkę tysiące razy). Postanowiłam więc go zrobić, oczywiście przepis nie jest identyczny jak w książce bo parę składników nie miałam, parę dodałam ale mimo to inspirowałam się nim i mimo to bardzo smakował. Resztę śledzi zostawiam na święta...
Swoją drogą filetowanie śledzia nie jest wcale takie łatwe, ale dałam radę :)
Co potrzebowałam?
1 mały śledź0,5 małej cebuli
1/4 średniego jabłka kiszonego (jak kisiliśmy kapustę to włożyliśmy do niej 3 jabłka by się ukisiłi i swoją drogą polecam taki eksperyment, jabłka są dobrym dodatkiem do wielu dań)
0,5 łyżeczki whisky
3 suszone śliwki
oliwa extra vergin (około 2 łyżek)
sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
1 kieliszek śmietany do zup
1 niecały kieliszek mleka
1 płaska łyżka chrzanu tartego
0,5 łyżeczki miodu gryczanego
2 żurawiny
1,5 kieliszka jogurtu naturalnego
Śledzie wyfiletować, lekko posolić.
1,5 śliwki pokroić w plasterki i zalać 1 łyżką oliwy.
Kiszone jabłko, cebulę i 1,5 śliwki pokroić w drobną kostkę, posolić, popieprzyć doleć odrobinę oliwy i whisky. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Śmietanę zagotować w garnuszku z mlekiem, żurawiną i miodem. Jak się zagotuje zdjąć z ognia, zmiksować. Następnie dodać chrzan i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Dodać jogurt naturalny, wymieszać i wstawić do zamrażarki. Co 7 minut mieszać, za 4 razem masa powinna być gotowa (dobrze zmrożona, a kulka powinna łatwo się uformować).
Kiszone jabłko, cebulę i 1,5 śliwki pokroić w drobną kostkę, posolić, popieprzyć doleć odrobinę oliwy i whisky. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Śmietanę zagotować w garnuszku z mlekiem, żurawiną i miodem. Jak się zagotuje zdjąć z ognia, zmiksować. Następnie dodać chrzan i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Dodać jogurt naturalny, wymieszać i wstawić do zamrażarki. Co 7 minut mieszać, za 4 razem masa powinna być gotowa (dobrze zmrożona, a kulka powinna łatwo się uformować).
Na patelni rozgrzać oliwę razem ze śliwkami, położyć śledzie skórką do góry i smażyć niecałą minutę. Następnie położyć skórką do dołu i smażyć niecałe pół minuty. Zdjąć patelnię z ognia. Śledzia oraz śliwki przełożyć na papier.
Na talerzu położyć sałatkę z cebuli i kiszonego jabłka, na nią śledzie. Podawać z kulką lodów chrzanowych.
Na talerzu położyć sałatkę z cebuli i kiszonego jabłka, na nią śledzie. Podawać z kulką lodów chrzanowych.
Śledzik pierwsza klasa, whisky i inne pyszności dodane. Musi smakować nieziemsko :-)
OdpowiedzUsuńJa robiłam tego śledzia.
OdpowiedzUsuńJest pyszny!
Z książki Kuchnia XXI wieku piekłam też chleb i sernik.
Super przepisy i smak.
nie lubię potraw Amaro. ale tego śledzika bym spróbowała, chociaż osobiście nie wiem, czy bym podjęła się zrobienia go w domu.
OdpowiedzUsuńwyśmienity śledzik:)Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt
OdpowiedzUsuń