niedziela, 22 grudnia 2013

Piernik z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową


Cały Internet w piernikach! Gdzie nie popatrzę tam piernik, mały, duży, pięknie udekorowany, gwiazdki, reniferki, domki czy bałwanki, przekładane czekoladą, powidłami czy serem... Piernikowy zawrót głowy.
Przyszła i moja kolei, trochę późno, ale pokażę Wam swoją wersję piernika, którą robi się bardzo szybko (czyli jest dla spóźnialskich i niezdecydowanych: zrobić piernika czy nie zrobić?)

Co potrzebowałam?
100 g masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu
2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
2 średnie jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
do przłożenia powidła śliwkowe
100 g czekolady gorzkiej
4 łyżki śmietany kremówki

Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier i 2 łyżeczki powideł śliwkowych, miód, przyprawę do piernika. Ciągle mieszać aby cukier całkowicie się rozpuścił.

Następnie zdjąć z ognia dolać mleko, roztrzepane jajka, proszek do pieczenia i ciągle mieszając tak by nie powstawały grudki dosypywać mąkę i kakao.

Blaszkę 30x20cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przelać na nią ciasto.

Piec w 180 stopniach przez około 25min.

Następnie wyciągnąć ciasto z piekarnika i poczekać aż lekko przestygnie.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i dobrze razem wymieszać.

Ciasto przekroić na pół, przełożyć powidłami, z wierzchu polać czekoladą.

Pokroić w podłużne paski.


3 komentarze:

  1. oo.. podoba mi się ;D
    ale najbardziej zachwycił mnie ten karmel na wierzchu :D Cuudowny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Te niteczki pięknie dekorują piernik:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, ja również robiłam piernik. który na święta musi być. A twój wygląda bardzo smacznie :). Do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...