Czasami bardzo się spieszymy. Nie mamy na nic czasu, a w brzuszku burczy. Moim zdaniem makaron zawsze był szybkim i smacznym daniem. Pamiętam na pierwszym roku studiów, mieszkaliśmy w jednym mieszkaniu w 4 osoby. Studia, praca. No i rachunki też trzeba było płacić, bez sensu byłoby jak każdy z osobna gotowały coś dla siebie. Staraliśmy się gotować dla wszystkich. Makaron był chyba najczęstszym daniem na ciepło jaki u nas gościł. Wszyscy zawsze się zajadali!
Najfajniejsze było to, że nigdy nie nakładaliśmy osobno makaronu i osobno sosu! Zawsze we wielkim garze mieszaliśmy razem makaron z sosem i nakładaliśmy chochelką :) Zazwyczaj starczało na 2 dni!
Co potrzebowaliśmy?
1,5 szklanki makaronu penne CZANIECKI,
5 plasterków szynki parmeńskiej,
50 g GORGONZOLI,
pieprz czarny,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
bazylia,
4 łyżki śmietany kremówki,
papryka słodka mielona,
szczypiorek,
2 łyżki oliwy z oliwek.
Makaron ugotować al'dente.
Na patelni na oliwie z oliwek chwilkę podsmażać cebulkę pokrojonę w kostkę i drobno posiekany czosnek. Jak już się lekko zarumienią dodać kawałki szynki parmeńskiej, popieprzyć dodać paprykę słodką w proszku, bazylię. Chwilkę podsmażać. Zalać śmietanką kremówką i dodać gorgonzoli. Jak zgęstnieje zdjąć z ognia i podać na makaronie posypane szczypiorkiem.
UWAGA: nie solić! Gorgonzola i szynka parmeńska są już słone, dlatego trzeba uważać z solą by nie przesolić.
Na patelni na oliwie z oliwek chwilkę podsmażać cebulkę pokrojonę w kostkę i drobno posiekany czosnek. Jak już się lekko zarumienią dodać kawałki szynki parmeńskiej, popieprzyć dodać paprykę słodką w proszku, bazylię. Chwilkę podsmażać. Zalać śmietanką kremówką i dodać gorgonzoli. Jak zgęstnieje zdjąć z ognia i podać na makaronie posypane szczypiorkiem.
UWAGA: nie solić! Gorgonzola i szynka parmeńska są już słone, dlatego trzeba uważać z solą by nie przesolić.
smaczny pomysł:) bardzo lubię dania z makaronem:)
OdpowiedzUsuńMy również, z makaronem można zrobić na prawdę super dania :D
UsuńTaki obiadek to ja uwielbiam. Szynka parmeńska pychota :-)
OdpowiedzUsuńTakim obiadkiem i się najesz i zjesz go ze smakiem ale się nie napchasz :) Dlatego makarony są takie fajne, tylko trzeba uważać żeby za dużo sosu nie naładować :)
UsuńCo za połączenie :) Uwielbiam dodać do makaronu i gorgonzolę, i szynkę parmeńską, ale nigdy ich nie łączyłam. Spróbuję!
OdpowiedzUsuńTeż pierwszy raz połączyliśmy razem szynkę parmeńską i gorgonzolę :) Ale polecamy, pyszności, dobrze się razem komponuje :)
UsuńWygląda wspaniale. U mnie tez dziś makaron. Sos zrobiłam wczoraj, dziś tylko kluchy trzeba dogotować. Gorgonzolę to ja zawsze i wszędzie!!
OdpowiedzUsuńTeż często tak robimy, że jak zostaje sosik to na następny dzień go wykorzystujemy :) EKONOMIA PRZEDE WSZYSTKIM! Piąteczka :)
Usuń