Grzyby mun stosowane są głównie w kuchni Chińskiej. Prześliczne, suszone są czarne, błyszczące jak smoła z jednej strony, z drugiej misiowate, milutkie o jasnym biało- szaro- kremowym kolorze. Do tego mają niesamowite kształty. Rosną przede wszystkim w Azji na kłodach spróchniałych drzew. W samej konsystencji po przyrządzeniu ich są chrupiące. Mają właściwości lecznicze, ich częste spożywanie poprawia odporność oraz zmniejsza krzepliwość krwi.
Ale nie musimy jechać do Chin żeby nazbierać sobie tych pysznych grzybków, mamy w Polsce ich odpowiednik USZAK BZOWY, który rośnie jak nazwa wskazuje na drzewach czarnego bzu (ponoć można go spotkać również na wierzbie i buku). Większość ludzi nie wie, że są one jadalne i ich nie zbiera dlatego jest ich w lasach dość dużo. ROZGLĄDAJCIE SIĘ! My już się nie możemy doczekać aby jakiegoś znaleźć, a ponoć wiosna to najlepszy czas na ich zbiór (najlepiej po deszczowej nocy).
uwielbiam je dodaję do farszu do sajgonek. grzybki, bardzo czesto.
OdpowiedzUsuńja także uwielbiam z nimi sajgonki ;)
OdpowiedzUsuńbardzo pożyteczne w kuchni
OdpowiedzUsuń