sobota, 20 kwietnia 2013

Potrawka chińska z grzybkami mun i trawą cytrynową



Pamiętam jak pierwszy raz jadłam grzybki mun i bambusa. Mieszkałam jeszcze z rodzicami w Polsce. Chyba był jakiś weekend i tato wpadł na pomysł aby odwiedzić swojego przyjaciela ze szkolnych lat. Kuchnią się wtedy nie interesowałam. To dlaczego zapamiętała co właśnie u niego jedliśmy? Chyba już wiem...
Tak, to była niedziela. Kiedyś jakoś nie przepadałam za rosołem raz mi smakował, a raz nie, miałam takie rosołowe wahania. U nas w domu w niedziele zawsze był u nas rosół. Czasami go zjadłam, czasami nie. Taty przyjaciela żona zrobiła rosół, no cóż nie zrobię jej przykrości i go zjem. Talerz wylądował na stół, zaglądam, a tam nie ma makaronu. Kawałki piersi i jakieś dziwne warzywa. Jadłam zachwycona, próbowałam kawałki dziwnych warzywek. Stwierdziłam, że taki rosół mogę jeść codziennie. Pani domu nazwała go "CHIŃSKIM", gdyż użyła do niego mrożonej mieszanki chińskiej i tylko dokroiła i dodała od siebie jakieś pojedyncze warzywka dla podkreślenia smaku.

Co potrzebowałam?
1 sztuka pierś z kurczaka,
50 g grzybki mun,
1 średnia pietruszka,
1 średnia marchew,
0,5 średniej cebula czerwona,
0,5 średniej cebula biała,
5 sztuk pieczarki,
2 gałązki trawa cytrynowa,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
na wierzch melisa,
na wierzch szczypiorek,
na wierzch botwinka,
1 łyżka słodki chilli sos tao tao,
1 łyżeczka sriracha,
1 łyżeczka cukier trzcinowy,
0,5 sztuki kostka rosołowa,
2 łyżki oliwa z oliwek



Kostkę rosołową rozpuścić miseczce w 1 szklance wody. Wrzucić do bulionu suszone grzybki mun oraz trawę cytrynową. Zostawić na 15 min. Po tym czasie wyciągnąć grzybki i pokroić w słupki. Trawę cytrynową przekroić na około 5cm kawałki.

Bulionu nie wylewać!!

Pierś kurczaka pokroić w słupki.
Obydwie cebule pokroić w piórka, pieczarki w kostkę, a pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Na patelni na oliwie z oliwek lekko podsmażyć pierś, po około 3 minutach dodać cebulkę, trawę cytrynową i grzybki mun. Doprawić solą i pieprzem, podsmażać razem około 4 min.
Następnie dodać marchew, pietruszkę, pieczarki, cukier, srirachę i sos tao tao. Podsmażać około 5min, podlać połową bulionu i poczekać aż lekko odparuje i lekko zgęstnieje.

Przed podaniem posypać listkami melisy, botwinki i posiekanym szczypiorkiem. Podawać np z ryżem.


2 komentarze:

  1. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know
    such detailed about my trouble. You are incredible! Thanks!


    Here is my web page; London Sensual Massage (wiki.fiberhost.pl)

    OdpowiedzUsuń
  2. I simply couldn't go away your website prior to suggesting that I actually loved the standard information a person provide
    to your guests? Is gonna be back ceaselessly to check up on new posts

    Visit my web page: www.melbournebusinesscoach.net ()

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...