środa, 24 kwietnia 2013
Krem z buraka z ośmiornicą
Buraki w Polsce to jedne z najpopularniejszych warzyw. Nie dość, że są bardzo smaczne to również bardzo zdrowe. Dania z buraczków obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają ją. Zawierają dużo witaminy C i B1, wapno, magnez, potas.
Masz często zgagę? Zjedz buraka!
Buraczki mimo, że są warzywem mają słodki posmak dlatego dobrze smakują zarówno na kwaśno jak i ostro.
Co potrzebowałam?
3 średnie buraki,
2 małe ziemniaki,
1 mała marchew,
1/4 sztuki jabłka,
8 listków bazylii (świeżej),
8 listków melisy (świeżej),
1 łyżka koperku siekanego,
2 listki laurowe,
2 kulki ziela angielskiego,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
1 łyżka sosu rybnego,
6 kawałków ośmiorniczki,
1/3 kubka wina białego wytrawnego.
Ośmiorniczka była ugotowana wg tego przepisu http://kulinarnyzenit.blogspot.com/2013/03/osmiorniczki-o-pomaranczowym-posmaku.html, następnie zamrożona i wyciągnięta godzinkę przed robieniem kremu z buraków.
Buraki i ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Buraki wrzucić do garnka z 0,5 litra wody i gotować 15 min, po czym dorzucić do nich ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy i posolić, gotować do miękkości.
Jak buraki i ziemniaki będą już prawie miękkie dodać marchew pokrojoną w drobną kostkę, jabłko również w drobną kostkę, liście bazylii i melisy, koperek. Gotować do momentu aż marchew zmięknie. Następnie dolać wino i sos rybny, przyprawić pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 10 min.
Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i nałożyć na talerz. Kawałki ośmiorniczki podpiec przez chwilkę w opiekaczu bądź piekarniku i włożyć do kremu. Udekorować świeżą bazylią i melisą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Buraki i ośmiornica!
OdpowiedzUsuńCo za duet.
Intrygujesz mnie...
Nigdy bym na to nie wpadła,dlatego muszę to sama zrobić.