środa, 13 lutego 2013

Gęsta zupa tajska z owocami morza


Z racji, że uwielbiamy owoce morza postanowiliśmy zrobić sobie rozgrzewającą zupkę z tymże afrodyzjakiem. Nie był to jednak taki zwykły dzień, była to nasza rocznica... Tak, jesteśmy z sobą równe 2 lata, uznaliśmy, że połączenie przepysznych darów morza razem z wytrawnym smakiem szampana w tajskim akcencie będzie w tak szczególny dla nas dzień idealnym daniem.

Co potrzebowaliśmy?

600 g mrożone owoce morza- mix,
2 duże marchewki,
2 pory (białe końcówki),
4 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżka masła,
opakowanie „pomysłu na… zupę tajską” Winiar
1 szklankę szampana,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
Sól morska- MŁYNEK,
3 krople sosu rybnego
1,5 szklanki wody

Owoce morza rozmrozić, przepłukać i odcedzić od nadmiaru wody.
Marchewkę i pora pokroić w słupki.
W garnuszku podsmażyć na oliwie z oliwek czosnek posiekany w drobną kostkę.
Do czosnku dodać owoce morza i warzywka, posolić, popieprzyć, dodać sos rybny podsmażać razem około 4 min i dolać 1,5 szklanki wody, gotować około 10min. Następnie dolać szampana. Wszystko chwilkę pogotować, poczekać aż woda lekko odparuje i dodać masło aby zupka lekko zgęstniała.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...