sobota, 6 września 2014

Muffinki ze śliwkami - przepis idealny


Przyznam, że tak pięknie wyrośnięte muffinki nie są codziennością, bynajmniej u mnie w domu :) Idziemy do lasu na grzyby i nagle zauważam, że każdy zaopatrzył się w muffinkę. Uśmiechnęłam się i stwierdziłam, że to nie tylko mi one tak smakują...

Co potrzebowałam?
85 g roztopionego masła
1 duże jajko
0,5 kubka cukru
3/4 kubka śmietany kremówki
1,5 kubka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 kubka orzechów laskowych mielonych BackMit
0,5 łyżeczki cynamonu
12 śliwek

Ważne aby wszystkie składniki były temperatury pokojowej.

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową, cynamonem i solą.

Roztopione masło miksować przez około 1 min, następnie dodać jajko ciągle miksując. Po chwili cukier, miksować razem do chwili aż cukier lekko się roztopi. Następnie dodawać na przemian mąkę i śmietanę kremówkę. Ciasto powinno być dość gęste (lepiące się do rąk, ale jak przewrócimy do góry nogami naczynie w którym jest to powinno spływać powoli).


Ciasto nałożyć łyżką do foremek wyłożonych papilotami.

Do każdego muffinka wciskać palcem skórką do dołu 2 lub trzy połówki śliwki.

Piec w 180 stopniach około 30 min.

1 komentarz:

  1. Jak żołnierze w szyku, pysznie nadziane, jak ja to lubię.
    Wspaniale wyrosły , i ciekawy przepis ze śmietaną , zwykle robię z mlekiem.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...