środa, 12 marca 2014

Tartaletki z masą z kardamonem i pomelo


Co potrzebowałam?
1 kubek mąki pszennej
60 g masła
1 żółtko jaja
1 łyżka lodowatej wody
100 g sera białego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka cukru brązowego
0,5 pomelo

Z mąki pszennej, masła, żółtka i lodowatej wody wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować (jeśli będzie się przylepiało do wałka, podsypywać mąką). Wyciąć kółka i wykleić foremki (u nas ciasta starczyło na 8 szt).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 min.

Biały ser zmiksować na gładko blenderem, następnie wymieszać z cukrem waniliowym, brązowym i kardamonem.

Pomelo przekroić na pół, obrać i pościągać błonki tak by zostały tylko cząstki owoców. Pokroić je w mniejsze kawałki (piramidki).

Po wyjęciu i ostudzeniu kruchych spodów, nałożyć do nich masę z serka, a na wierzchu poukładać pomelo.




5 komentarzy:

  1. Widać już wiosnę, twoje tartaletki wyglądają jak śliczne małe żaglóweczki. Dziś na Wiśle widziałam już pierwszych wioślarzy - to takie jaskółki zwiastujące wiosnę. Tak mi się skojarzyło. Wyglądają ślicznie i delikatnie i mają nawet żagielek z pamelo.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ten owoc :) w takim wydaniu już bym 3 tartaletki Ci zwędziła ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super tarteletki, ciekawy farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo efektowne i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...