niedziela, 2 marca 2014

Mango curd


Co potrzebowałam?
1 mango
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżki cukru
50 g masła
3 średnie żółtka

Mango obrać (Przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę i wywinąć, poodrywać kostki).

Żółtka, mango i cukier zmiksować razem do uzyskania puszystej masy. Przelać do garnuszka i podgrzewać cały czas mieszając (nie zagotować) przy 90 stopniach zdjąć z ognia dosypać po całej powierzchni garnuszka mąkę kukurydzianą (by nie powstały grudy) i dokładnie wymieszać. 

Jak krem trochę ostygnie znów podgrzać do 90 stopni, zdjąć z ognia i dodać po kawałku masło, mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia.

Jeżeli krem nie jest dość gęsty, znów go podgrzać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (powinien być lejący się ale nie zbyt bardzo, coś w rodzaju budyniu).



11 komentarzy:

  1. Bardzo lubię mango :) Super pomysł na deser! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co ja bym dała za taki deserek! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam pytań - uwielbiam mango:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam mango, szczegolnie zimą, jest idealnym deserkiem i skarbnicą witamin:)
    Ten "mus" wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wprosiłabym się na taki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię mango, ale nie szukałam na niego sposobu innego niż po prostu zjeść bezpośrednio, curd, czyli coś w rodzaju serka , robiłam z jogurtu , żółtek i cytryny, bardzo mi smakował, ale nie mogę zbyt kwaśnych potraw jeść, a mango jest delikatne , muślinowe, trzeba zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  7. Odnośnie weryfikacji, to rzeczywiście jest to zniechęcający do komentarzy manewr.
    Przez co najmniej pół roku miałam ogromny problem i wprowadzałam impulsywnie weryfikację na różne sposoby, ale teraz
    chyba wujek google coś poprawił, bo sporadycznie dostaję spam, a bywało dziennie nawet ! ponad 100 !
    Można od czasu do czasu wyłączyć i sprawdzić, czy będą spamować.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja właśnie miałam to samo, uparli się i spamowali mi ciągle trzy te same posty, tak jak i Ty miałam około 100 komentarzy dziennie. Próbowałam ostatnio wyłączyć weryfikację ale dalej to samo (co prawda mniej bo około 30 ale dalej są). Mimo weryfikacji dziennie dostaję około 3 spamów. Mam nadzieję, że tak jak i u Ciebie problem ze spamowaniem mojego bloga zniknie :)

      Pozdrawiam

      Usuń
  8. Do jakiego alkoholu pasowałby ten deser? Co polecacie?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...