poniedziałek, 3 marca 2014

Curry pomidorowe z łososiem


naczynko żaroodporne użyte w formie talerzyka- emako.pl

Łososia z puszki można przyżądzać na różne sposoby, jadać zarowno na zimno jak i na ciepło, w daniach głównych czy przekąskach. Jest idealny dla osób które są ciągle w biegu gdyż dzięki niemu dania robimy bardzo szybko, zjadamy coś zdrowego i bardzo smacznego :) 

Co potrzebowałam?
2 puszki łososia w sosie pomidorowym Graal
1 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów z puszki
0,5 puszki mleka kokosowego
1,5 łyżeczki przyprawy curry (lub zmieszane trochę kurkumy, kardamonu, ostrej papryki, imbiru, kolendry)
1 łyżeczka sezam
1/4 łyżeczki cynamon mielony
sól
2 woreczki ryżu
1 łyżka oliwy z oliwek

Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki i cebulę w piórka. Jak już będę lekko zarumienione dodać łososia razem z sosem oraz pomidory z puszki. Doprawić curry, cynamonem, solą i ostrą papryką. Jak zacznie się gotować dolać mleczko kokosowe, gotować razem do momentu aż sos zgęstnieje (ale nie za bardzo, powiniem był lekko płynny). Pod koniec dodać sezam. Podawać w ugotowanym ryżem.

5 komentarzy:

  1. wow!
    Curry i łosoś-podoba mi się! To coś meega :)
    Nigdy nie próbowałam, ale wiem.. zakochałabym się :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo...nie wiedziałam, że można dostać łososia w puszce, ciekawie to wymyśliłaś:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się super, wyobrażam sobie jak smakuje mmm... :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezły pomysł na szybkie danie, W tej postaci łosoś w pomidorach z puszki nabiera blasku.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...