poniedziałek, 17 lutego 2014

Faszerowane pieczarki kotlecikami z łososia


Łosoś w puszce coraz bardziej mi się podoba, im go częściej robię tym mam na niego więcej kulinarnych pomysłów. Te pieczarki znikają w niewiarygodnie szybkim tempie, chyba zrobiłam ich za mało... ale to nic, raz, dwa i dorobi się nowe :)

Co potrzebowałam?
8 średnich pieczarek
2 cebule dymki
2 puszki łososia w oleju Graal
1 średnie jajko
1 łyżka drobno posiekanego koperku suszonego
5 łyżek startego na drobnych oczkach sera żółtego
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz czarny świeżo mielony

Pieczarki obrać i powyciągać nóżki które pokroić w kostkę.

Cebulę obrać i również pokroić w kostkę.

Na oliwie na patelni podsmażyć nóżki razem z cebulką. Jak już się przyrumienią to odstawić na bok do przestygnięcia.

Łososia odcedzić z oleju i przełożyć do miseczki, dodać starty ser, posiekany koperek, bułkę tartą, jajko, cebulkę z nóżkami, doprawić solą i pieprzem. Dobrze razem wymieszać.

Z farszu uformować kulki i powsadzać do główek pieczarek.

Pieczarki ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 15 minut do lekkiego zarumienienia.






11 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A kusicie tymi pieczarkami! :) Łosoś musi w końcu pojawić się i w mojej lodówce, tyle z niego dobrych rzeczy powstaje, że muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do łososia zachęcam, jest na prawdę smaczny i można z niego wyczarować wiele smakołyków idealnych na przyjęcia i imprezki...

      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  3. ostatnimi czasy cały czas zachwycacie mnie swoimi propozycjami na danie słone-są super! i nawet nie mam czasu zastanowić się, co pierwsze?! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha bardzo mnie to cieszy, najlepiej zaproś gości i zrób wszystkie słone przekąski (oczywiście te które Ci się podobają) na raz :)

      Usuń
  4. Wyglądają bardzo zgrabnie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczny pomysł:) zachwycają wyglądem i na pewno również smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja muszę się rozejrzeć za łososiem w puszce, bo jeszcze go nie widziałam;-) Pieczarki wyglądają bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co za genialny pomysł! Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O jaki fajny pomysł na faszerowane pieczarki. Może gdybym serwowała je z takim nadzieniem to moja latorośl nie kręciła by na nie nosem. Wprawdzie łososia w puszce nie widziałam, ale pewnie kiedyś na niego trafię.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...