poniedziałek, 27 stycznia 2014

Ziemniaczany gratin z łososiem pod serową pierzynką


GRATIN:
20 małych ziemniaków
200 ml śmietany do zup i sosów 18%
150 g sera radamer
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
masło do nasmarowanie foremki

ŁOSOŚ:
6 małych filetów z łososia (około 7cmx5cm)
80 g sera radamer
2 łyżki cebuli prażonej
2 łyżki majonezu
natka pietruszki
sól morska, pieprz czarny


GRATIN:

Formę 15x15 wysmarować masłem.

Ziemniaki obrać, przepłukać, następnie obieraczką do warzyw (bądź robotem kuchennym z nakładką do robienia cienkich plasterków) pokroić cieniutkie plasterki.

Połowę sera zetrzeć na cienkich oczkach, drugą połowę na grubych.

Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki.

Do foremki nakładać warstwami plasterki ziemniaków tak by plasterek delikatnie nachodził na drugi plasterek, każdą warstwę delikatnie solić. Jak już będzie nałożona 1/3 foremki rozłożyć plasterki czosnku i posypać połową sera startego na cienkich oczkach. Nakładać dalej ziemniaki, jak będzie 2/3 foremki rozłożyć plasterki natki pietruszki i drugą połowę sera startego na cienkich oczkach. Nałożyć pozostałą część ziemniaków, zalać śmietaną.

Przykryć foremkę przykrywką bądź dokładnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 50 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, posypać serem startym na grubych oczkach i wstawić do piekarnika (do 180 stopni) na jeszcze około 10-15 min (bez przykrycia).

ŁOSOŚ:

Na blaszce skórką do dołu ułożyć łososia, posypać solą i pieprzem.

Cebulkę prażoną rozgnieść w moździerzu, wymieszać z serem startym na grubych oczkach.

Gdy ziemniaki będą się piekły 45 min, do piekarnika włożyć blaszkę z łososiem. Piec 5 min.

Po tym czasie wyciągnąć, posmarować majonezem, ułożyć listki natki pietruszki i posypać cebulką z serem.

Włożyć do piekarnika i zapiekać (razem z ziemniakami) około 10-15 min (w 180 stopniach).








13 komentarzy:

  1. Uwielbiam gratin! Z łososiem - jeszcze lepiej ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaciekawiło mnie słowo ,,gratin ,, zupełnie mi nieznane .Danie bardzo apetyczne .Plus za dodanie śmietany 18 procent ,ostatnio wszędzie widziałam przepisy z kremówką ,nawet w zupie ,dziwne .

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz również słyszę gratin, a wygląda, że o mój Boże, zjadłabym z talerzem! :)
    Świetne masz przepisy na porę obiadową, pomysłowe i inne, podobają mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mając do dyspozycji 60 minut na konkursie na dwa dania a to danie bez przygotowania samo tylko się piecze 75 minut zastanawiam się jak masz zamiar się wyrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piecze się 60-65 minut, mimo to i tak bym się nie wyrobiła razem z przygotowaniem, zgłosiłam to także proszę się o mnie nie martwić :)

      Usuń
  5. Bardzo pysznie to wygląda. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapiekanki są wspaniałe , zwłaszcza w okresie zimowym smakuja wybornie,
    z dodatkiem tak pysznie przyrządzonego łososia , to prawdziwa uczta

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratin robię, ale nie pokazałam jeszcze u siebie bo choć smakuje świetnie nigdy nie wygląda u mnie ładnie:) Slicznie podane, oczy jedzą:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwsze zdjęcie wywołuje u mnie uczucie głodu :)
    Smacznie tu :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...