niedziela, 26 stycznia 2014

Tortilla


Co potrzebowałam?
260 g mąki pszennej
1 łyżka zimnego masła
1 łyżka smalcu
200 ml gorącej woda
sól

W robocie kuchennym nożykiem połączyć mąkę z masłem i smalcem. Następnie powoli dolewać gorącą wodę ciągle miksując. Przełożyć ciasto do miseczki, przykryć miseczkę talerzem i wstawić na półtora godziny do lodówki.

Po tym czasie wyciągnąć ciasto, pougniatać ręką i podsypując mąką robić kuleczki (powinno wyjść około 13 sztuk).

Następnie podsypując mąką wałkować kulki tak by wyszły placuszki o grubości około 3 mm.

Rozgrzać suchą patelnię i piec na niej placki, po około 1 minucie z każdej strony (powinny tworzyć się pęcherzyki).

Gotowe placuszki można zjadać same z sosem np. czosnkowym czy guacamole lub zrobić zawijane w środku z warzywami/mięsem/rybą lub podać w formie quesadilli.




9 komentarzy:

  1. O, muszę je zrobić ;3 o wiele lepsze od tych sklepowych, naładowanych chemia.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, też robię takie placki to tortilli sama w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy sama nie robiłam :) muszę to zmienić !! wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tortillę domową na obiad. : )
    Ta wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przydałoby się zrobić takie tortille :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam, proste dodatki i obiad gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają cudownie :)
    pozdrawiam
    www.tysiagotuje.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, na pewno skorzystam z przepisu. Bardzo chciałabym zrobić z mąki kukurydzianej, ale każda próba zakończyła się katastrofą :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...