środa, 5 marca 2014

Paluszki rybno- serowe



Co potrzebowałam?
1 puszka łososia w oleju Graal
30 g białego sera
1 ząbek czosnku
1 małe jajko
5 łyżeczek bułki tartej
sól morska i pieprz czarny świeżo mielony

Biały ser zmiksować blenderem aby był bardziej gładki.

Łososia odcedzić. Przełożyć do miseczki, dodać ser, jajko, bułkę tartą, pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie razem wymieszać.

Uformować z masy paluszki i układać na papierze do pieczenia.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15- 20 min do momentu zarumienienia. 

Ze względu iż używamy białego sera który się roztapia podczas pieczenia paluszki mogą się lekko rozlać. Gdy wyjmiemy je z piekarnika, nożem zawijamy je i formujemy z powrotem paluszek. Jest to bardzo proste, paluszki szybko się sklejają z powrotem.

Można je jeść na ciepło lub włożyć do lodówki aby się dobrze zwarły i stwardniały, później jeść na zimno z jakimś dipem.




8 komentarzy:

  1. Przepiękna fotografia w letnim klimacie - chce się jeść na tarasie do białego, dobrze schłodzonego winka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam podobnych paluszków, ale chyba czas to zmienić. Czuję, że to połączenie mi zasmakuje - w końcu łosoś to jedna z najsmaczniejszych ryb. A zdjęcia są naprawdę piękne. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być smaczne, ciekawie dobrałaś składniki. Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne, bo nie smażone, mniej tłuszczu i pysznie wyglądają na rukoli.

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe paluszki rybne są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. widziałam je an fb! Już wtedy wywołały ślinotok.. a teraz?
    Teraz to ja pójdę je chyba zrobić.. <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na wykorzystanie zapuszkowanej ryby. Smacznie wyglądają. :) Muszę wziąć je pod uwagę.

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszności, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...