wtorek, 4 marca 2014

Pappardelle w sosie z rukoli podane z sadzonym jajkiem i awokado


Co potrzebowałam?
200 g makaronu pappardelle Czaniecki
60 g rukoli
2 cebule szalotki
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 kubek maślanki
0,5 szt awokado
1 średnie jajko
sól morska i pieprz czarny świeżo mielony
do usmażenia jajka olej rzepakowy
2 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego

W garnuszku na maśle podsmażyć cebulkę i czosnek posiekane w drobną kostkę, jak lekko się zarumieni dodać rukolę i podsmażać do momentu aż rukola skurczy się. Przyprawić solą i pieprzem.

Do rukoli dolać maślankę, lekko podgrzać (nie zagotować), zdjąć z ognia i zmiksować.

Pappardelle ugotować al dente.

Makaron wrzucić do sosu i razem chwilę podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż cały makaron obtoczy się w sosie.

Na małej patelni rozgrzać olej, wbić jajko, lekko posolić, przykryć patelnię pokrywkę i smażyć na małym ogniu do momentu aż białko się zetnie.

Makaron podawać z awokado pokrojonym w plasterki, świeżą rukolą, jajkiem i żółtym serem startym na drobnych oczkach.

5 komentarzy:

  1. kurczak!
    Ale cudo na talerzu <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makarony, ostatnio robię domowe wykorzystując maszynkę do makaronów i stwierdzam,że doskonale smakuje makaron świeży. Ale do tej pory kupowałam gotowce i też byłam zachwycona.
    Świetny pomysł na pesto z rukoli, którą bardzo lubię za wyrazisty smak i kolor.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie!
    Kompozycja smaków dla mnie idealna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uuuu ,ciekawe danie,nie powiem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...