piątek, 7 marca 2014

Pieczona ryba z pomarańczą


Co potrzebowałam?
1 średnia biała ryba (może być to pstrąg, mintaj, tilapia czy sola)
sól morska- MŁYNEK
pieprz czarny świeżo mielony
sok z jednej pomarańczy
6 plasterków pomarańczy
3 łyżki oliwy z oliwek
Wyfiletować i oczyścić rybę.

Filety ponacinać lekko od strony skóry, natrzeć solą, skropić połową soku z pomarańczy. Na patelni rozgrzać oliwę, rybę smażyć od strony skóry przez około 2 minuty. Następnie obsmażyć dróga stronę przez 30 sekund, w tym czasie oblać pozostałym sokiem z pomarańczy.

Rybę przełożyć na blaszkę skórą do góry, polać powstałym sosem z patelni. Ułożyć na wierzchu plastry pomarańcza i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 6 minut.

Podawać z odrobiną sosu balsamicznego oraz oliwy piertuszkowo- cytrynowej.




9 komentarzy:

  1. chyba bardzo lubisz ryby! :D
    Ale podobają mi się Twoje/Wasze pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczny sposób tak przyrządzenia, jak i podania

    OdpowiedzUsuń
  3. tak przyrządzona - nie odmówię sobie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za super bloga zgłaszam nominację do Lieber Blog Award :) Gratulacje, szczegóły tutaj: http://relaxinkitchen.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Za super bloga zgłaszam nominację do Lieber Blog Award :) Gratulacje, szczegóły tutaj: http://jakipiernik.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na rybkę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Z pomarańczą jeszcze nigdy nie jadłam. Bardzo chętnie wypróbuję Twój pomysł, może zamiast patelni wykorzystam piekarnik:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...