Nie mogłam wytrzymać,
cały czas myślałam o tym,
że muszę upiec i w tym roku coś
z sercem na walentynki.
Mam w zanadrzu
krewetki z fenkułem,
ale jak to?!
Żeby nic słodkiego nie zrobić?!
Poleciałam do kuchni,
wygrzebałam parę rzeczy z lodówki
i zrobiłam.
Serce jest!
Co potrzebowałam?
Przygotować blaszkę o średnicy 18 cm (na większą trzeba podwoić składniki)
NA CIASTO:
70g masła,
1 kubek mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
NA MASĘ SEROWĄ:
300 g sera białego,
3 średnie ziemniaki,
100 g gorzkiej czekolady,
40 g masła,
180 g śmietany kremówki,
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
1 jajko,
2 łyżki mąki tortowej,
0,5 kubka cukru,
Dodatkowo:
0,5 opakowania kisielu żurawinowego,
1 łyżeczka żelatyny,
2 łyżki dżemu wiśniowego,
0,5 szklanki wody
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i odstawić aby przestygła.
W robocie kuchennym dobrze wymieszać masło, mąkę i cukier. Wyłożyć ciasto na dnie tortownicy i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min.
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min.
Obrać i ugotować ziemniaki tak by były miękkie, ostudzić.
W robocie kuchennym dobrze zmiksować biały ser, następnie dodać ziemniaki, cukier i 50g miękkiego masła, dość długo miksować tak by powstałą jednolita masa, dodać jajko i znów dobrze zmiksować. Następnie dodać roztopioną czekoladę, śmietanę kremówkę, kawę rozpuszczalną i na koniec mąkę tortową.
W robocie kuchennym dobrze zmiksować biały ser, następnie dodać ziemniaki, cukier i 50g miękkiego masła, dość długo miksować tak by powstałą jednolita masa, dodać jajko i znów dobrze zmiksować. Następnie dodać roztopioną czekoladę, śmietanę kremówkę, kawę rozpuszczalną i na koniec mąkę tortową.
Na patelnię wlać szklankę wody, kisiel i żelatynę, mieszać trzepaczką do momentu aż zacznie się gotować. Zdjąć z gazu i lekko przestudzić, do jeszcze ciepłego dodać dżem wiśniowy i dobrze wymieszać. Dokładnie wystudzić do temperatury pokojowej. Powinno być gęste!
Na spód wylać masę serową, następnie na wierzch szprycą wyłożyć masę z kisielu i dżemu w kształcie kółka (tylko na środek, jeżeli blaszka ma średnicę 18 cm, to kółko z tej masy powinno mieć około 16 cm średnicy), można zrobić na wierzchu serduszko (nie zużywać całej masy, resztkę włożyć do małego pojemniczka i wstawić do lodówki, powstanie galaretka). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 min. Później zostawić je w piekarniku na 2 godzinę aby powoli sobie ostygnęło. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Po tym czasie z wierzchu można posypać cukrem pudrem i pokrojoną w kostkę galaretką.
Ten serniczek jest naprawdę pyszny i bardzo delikatny!
Z ziemniakami sernika jeszcze nie robiłam. Wyszedł Ci piękny!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda pysznie :) I tak uroczo z tym sercem :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie, bosko się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńJakby był z samego musu... <3
Pięknie wygląda ten sernik i tak apetycznie:)
OdpowiedzUsuńz ziemniakami to mnie zagięło :) intrygujący przepis a widok takiego sernika, mówi - zrobić! :)
OdpowiedzUsuń