Co potrzebowaliśmy?
4 średnie jajka80 g boczek
SOS SEROWY:
3 łyżki startego na grubych oczkach sera cheddar
1/3 szklanki śmietany do zup
sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
GRZANKI CZOSNKOWE:
1 kromka chleba (u nasz zwykły pszenny, może być również tostowy)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki startego na grubych oczkach sera cheddar
1/3 szklanki śmietany do zup
sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
GRZANKI CZOSNKOWE:
1 kromka chleba (u nasz zwykły pszenny, może być również tostowy)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
DODATKI:
oliwki czarne
liść sałaty
patisony marynowane
Drobno posiekany czosnek wymieszać z solą. Kromkę chleba pokroić w paski. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, dodać czosnek z solą i chleb. Podsmażać razem do zarumienienia.
Boczek pokroić w paski, podsmażyć na suchej patelni do zarumienienia.
Jajka włożyć do garnuszka, zalać wodą i wstawić na palnik. Od momentu zagotowania odmierzyć 4 minuty, następnie zdjąć z ognia, przelać zimną wodą, obrać i przekroić na pół.
Na patelni zagotować śmietanę kremówkę doprawioną solą i pieprzem, do gotującej się śmietany dodać starty żółty ser, jak się roztopi zdjąć z ognia, wyłożyć na talerz. Położyć obok połówki jajek, boczek, grzanki, udekorować sałatą, oliwkami i patisonami.
Położyć obok połówki jajek, boczek, grzanki, udekorować sałatą, oliwkami i patisonami.
oliwki czarne
liść sałaty
patisony marynowane
Drobno posiekany czosnek wymieszać z solą. Kromkę chleba pokroić w paski. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, dodać czosnek z solą i chleb. Podsmażać razem do zarumienienia.
Boczek pokroić w paski, podsmażyć na suchej patelni do zarumienienia.
Jajka włożyć do garnuszka, zalać wodą i wstawić na palnik. Od momentu zagotowania odmierzyć 4 minuty, następnie zdjąć z ognia, przelać zimną wodą, obrać i przekroić na pół.
Na patelni zagotować śmietanę kremówkę doprawioną solą i pieprzem, do gotującej się śmietany dodać starty żółty ser, jak się roztopi zdjąć z ognia, wyłożyć na talerz. Położyć obok połówki jajek, boczek, grzanki, udekorować sałatą, oliwkami i patisonami.
Położyć obok połówki jajek, boczek, grzanki, udekorować sałatą, oliwkami i patisonami.
dooobre to, dooobreee! :D
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta propozycja, zjadłabym ;)
Jajka w każdej postaci bardzo lubię. Sa pyszne, a z serowym sosem i boczkiem musiały być obłędne.
OdpowiedzUsuńmój mąż byłby wniebowzięty :) podbieram jako pomysł na niedzielne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńTakie proste,a takie pyyyyyszne!
OdpowiedzUsuń