Co potrzebowałam?
6 średnich ziemniaków
3 średnie marchewki
2 średnie cebule
0,5 granatu
6 suszonych śliwek Kresto
2 łyżki octu winnego
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz czarny mielony
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku cienkiego
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Cebulkę obrać, pokroić w piórka i na talerzyku polać octem winnym i posolić, ugnieść ręką i odstawić do lodówki na godzinkę.
Ziemniaki i marchewki umyć i ugotować w "mundurku" w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, poczekać aż przestygną i obrać.
Ziemniaki i marchewki umyć i ugotować w "mundurku" w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, poczekać aż przestygną i obrać.
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem, szczypiorkiem i pietruszką.
Śliwki pokroić w paseczki.
Ziemniaki i marchewkę pokroić w plasterki i układać warstwami- ziemniaki, marchewka, cebula, granat, śliwka, sos, ziemniaki, marchewka...
Śliwki pokroić w paseczki.
Ziemniaki i marchewkę pokroić w plasterki i układać warstwami- ziemniaki, marchewka, cebula, granat, śliwka, sos, ziemniaki, marchewka...
Wstawić do lodówki na około 1 godzinkę aby wszystko przeszło smakiem.
nie słyszałam jeszcze o takim połączeniu smakowym! Zaskoczyłaś mnie i zaintrygowałaś-muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe i nowatorskie połączenie składników:-)
OdpowiedzUsuńIntrygujące połączenia :)
OdpowiedzUsuńo kurczę, brzmi nieżle
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam sałatkę granat+ziemniaki+ pietruszka, ale ta jest o wiele bogatsza
Zaskakujące połączenie składników. Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń