Słodkie lato, tyle pysznych owoców na około, tyle pięknych kolorów... aż żyć się chce :)
Co potrzebowałam?
Spód:
100 g masła100 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
Masa biała:
250 g białego sera
2 małe ziemniaki
2 łyżki oleju rzepakowego
2 średnie jajka
3 łyżki śmietany kremówki
0,5 kubka cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jagodowa:
250 g białego sera
1 kubek jagód
2 małe ziemniaki
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki śmietany kremówki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 średnie jajka
0,5 kubka cukru
250 g białego sera
1 kubek jagód
2 małe ziemniaki
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki śmietany kremówki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 średnie jajka
0,5 kubka cukru
Wierzch:
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżka cukru
maliny
Spód zrobić z masła, mąki, cukru i kakao. Dobrze wyrobić ciasto, wylepić nim dno blaszki (okrągła o średnicy około 20cm). Wstawić do lodówki na 20 min. Po tym czasie wyjąć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min.
Masa biała:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Zmiksować na gładką masę ziemniaki z białym serem powoli dodając żółtka jedno po drugim, następnie dodać resztę składników. Na końcu delikatnie wmieszać białka.
Masa jagodowa:
Jagody zmiksować. Resztę zrobić tak samo jak białą masę tyle że pod koniec dodać jagody.
Na podpieczony spód wylać białą masę, następnie jagodową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 min. 10 min przed końcem posmarować sernik śmietaną 18% wymieszaną z cukrem.
Przed podaniem posypać na wierzchu malinami.
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżka cukru
maliny
Spód zrobić z masła, mąki, cukru i kakao. Dobrze wyrobić ciasto, wylepić nim dno blaszki (okrągła o średnicy około 20cm). Wstawić do lodówki na 20 min. Po tym czasie wyjąć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min.
Masa biała:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Zmiksować na gładką masę ziemniaki z białym serem powoli dodając żółtka jedno po drugim, następnie dodać resztę składników. Na końcu delikatnie wmieszać białka.
Masa jagodowa:
Jagody zmiksować. Resztę zrobić tak samo jak białą masę tyle że pod koniec dodać jagody.
Na podpieczony spód wylać białą masę, następnie jagodową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 min. 10 min przed końcem posmarować sernik śmietaną 18% wymieszaną z cukrem.
Przed podaniem posypać na wierzchu malinami.
Wygląda doskonale:) Uwielbiam wszelkie serniki, ale takiego jeszcze nie próbowałam. Może w weekend wypróbuję Twój przepis?1
OdpowiedzUsuńAleż cudowny Ci wyszedł :) Wygląda jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńSernik prezentuje się wyśmienicie, podkradam przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com
Witam po przerwie wakacyjnej, stęskniłam sie za moimi ulubionymi blogerkami i ich blogami. Nadal mam ograniczone możliwości klikania, a o szalenstwie kulinarnym, nadal nie ma mowy, zespół bolesnego barku leczy się opornie, ale w miarę możliwości, z sanatoryjnego leczenia będę chłonąć Wasze przepisy z przyjemnością.
OdpowiedzUsuńTrochę się usprawiedliwiam, choć obowiązku niema, ale lojalność nie pozwala mi przemilczeć faktu nieobecności.Pozdrawiam serdecznie.
Sernik z sezonowymi owocami, jak ja to lubię! U mnie maliny obrodziły jak nigdy, aż przygięło do ziemi krzewy.
Właśnie taki sernik chodzi za mną od jakiegoś czasu, Trochę czasochłonny, ale dla chcącego nic trudnego :))
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten sernik :)
OdpowiedzUsuńfajnie, że taki kolorowy! piękna letnia propozycja
OdpowiedzUsuń