Przyznam, że tak pięknie wyrośnięte muffinki nie są codziennością, bynajmniej u mnie w domu :) Idziemy do lasu na grzyby i nagle zauważam, że każdy zaopatrzył się w muffinkę. Uśmiechnęłam się i stwierdziłam, że to nie tylko mi one tak smakują...
Co potrzebowałam?
85 g roztopionego masła1 duże jajko
0,5 kubka cukru
3/4 kubka śmietany kremówki
1,5 kubka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 kubka orzechów laskowych mielonych BackMit
0,5 łyżeczki cynamonu
12 śliwek
Ważne aby wszystkie składniki były temperatury pokojowej.
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową, cynamonem i solą.
Roztopione masło miksować przez około 1 min, następnie dodać jajko ciągle miksując. Po chwili cukier, miksować razem do chwili aż cukier lekko się roztopi. Następnie dodawać na przemian mąkę i śmietanę kremówkę. Ciasto powinno być dość gęste (lepiące się do rąk, ale jak przewrócimy do góry nogami naczynie w którym jest to powinno spływać powoli).
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową, cynamonem i solą.
Roztopione masło miksować przez około 1 min, następnie dodać jajko ciągle miksując. Po chwili cukier, miksować razem do chwili aż cukier lekko się roztopi. Następnie dodawać na przemian mąkę i śmietanę kremówkę. Ciasto powinno być dość gęste (lepiące się do rąk, ale jak przewrócimy do góry nogami naczynie w którym jest to powinno spływać powoli).
Ciasto nałożyć łyżką do foremek wyłożonych papilotami.
Do każdego muffinka wciskać palcem skórką do dołu 2 lub trzy połówki śliwki.
Piec w 180 stopniach około 30 min.
Jak żołnierze w szyku, pysznie nadziane, jak ja to lubię.
OdpowiedzUsuńWspaniale wyrosły , i ciekawy przepis ze śmietaną , zwykle robię z mlekiem.
Pozdrawiam