Co potrzebowałam?
70 g masła
70 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
NA MASĘ:
0,5 kg białego sera
3 średnie ziemniaki
1/3 kubka oleju rzepakowego
1/2 kubka śmietany kremówki
3 duże jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody
0,5 kubka mąki pszennej
1 kubek jagód
DO WYKOŃCZENIA
4 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka cukru
Na spód mąkę, masło, cukier i kakao. Wszystkie składniki dokładnie połączyć razem. Wylepić spód każdej dziurki w blaszce na większe muffiny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 min.
Śmietanę 18% wymieszać z łyżką cukru.
Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę.
Biały ser dokładnie zmiksować z ziemniakami i olejem rzepakowym. Jak powstanie gładka masa dodać cukier, żółtka, śmietanę kremówkę, sodę i jeszcze raz dokładnie zmiksować.
Gotową masę podzielić na dwie równe części. Jedną część wymieszać z 2/3 ubitego białka i wylać do połowy dziury na gotowy spód ciasteczek. Do drugiej części masy dodać jagody (zostawić trochę całych jagód na wierzch serniczków) i mąkę pszenną, dokładnie zmiksować i dodać pozostałe ubite białko. Wylać do foremek na białą masę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec przez 10 min. Po tym czasie szybko wyciągnąć serniczki z piekarnika, posmarować z wierzchu śmietaną 18% wymieszaną z cukrem i położyć na wierzch jagody. Wstawić z powrotem do piekarnika na około 10 min.
Śmietanę 18% wymieszać z łyżką cukru.
Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę.
Biały ser dokładnie zmiksować z ziemniakami i olejem rzepakowym. Jak powstanie gładka masa dodać cukier, żółtka, śmietanę kremówkę, sodę i jeszcze raz dokładnie zmiksować.
Gotową masę podzielić na dwie równe części. Jedną część wymieszać z 2/3 ubitego białka i wylać do połowy dziury na gotowy spód ciasteczek. Do drugiej części masy dodać jagody (zostawić trochę całych jagód na wierzch serniczków) i mąkę pszenną, dokładnie zmiksować i dodać pozostałe ubite białko. Wylać do foremek na białą masę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec przez 10 min. Po tym czasie szybko wyciągnąć serniczki z piekarnika, posmarować z wierzchu śmietaną 18% wymieszaną z cukrem i położyć na wierzch jagody. Wstawić z powrotem do piekarnika na około 10 min.
och Kochani:) serniki jadlabym bez konca:)Te mini babeczki sernikowe sa rozkoszne,z jagodami musza smakowac oblednie! Zaluje ze serniki sa kaloryczne. Ostatnio eksperymentuje by, pozbyc sie tych kilku zbednych kalorii,ale tak by nie ujelo to smakowitosci Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle urocze te serniczki :)
OdpowiedzUsuńtrzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
w wersji mini czy w wersji blacha xxl sernik biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńmniam!
Ale pyszne serniczki!
OdpowiedzUsuńlubię takie kształty serniczka.
OdpowiedzUsuńświetny przepis! wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńpyszności! :)
OdpowiedzUsuń