Co potrzebowałam?
Ciasto:
1,5 kubka mąki pszennej110 g zimnego masła
2 łyżki lodowatej wody
sól
Frasz:
8 cebul szalotek
200 g kapusty kiszonej
1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
2 ząbki czosnku
1 kubek soku jabłkowego
sól i pieprz czarny świeżo mielony
50 ml wina wytrawnego
2 łyżki oliwy z oliwek
Z mąki, masła, wody i 1/4 łyżeczki soli wyrobić ciasto. Oderwać kawałek ciasta aby zostało na paski na wierzch. Wyłożyć resztą ciasta blaszkę na tartę i piec w 200 stopniach prze 10 minut.
Kapustę kiszoną przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą, odcisnąć nadmiar wody i jeszcze raz przelać i dokładnie odcisnąć.
Na patelni na oliwie z oliwek lekko podsmażyć cebulkę pokrojoną w krążki, czosnek w plasterki i rozmaryn, następnie dodać kapustę kiszoną, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać razem około 10 min na małym ogniu. Po tym czasie zalać sokiem jabłkowym i dusić pod przykryciem 20 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dolać wina i poczekać aż płyny całkowicie odparują co jakiś czas mieszając aby nie przypaliło się od spodu.
Zdjąć z ognia i poczekać aż farsz ostygnie.
Zimny farsz wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć kratkę zrobioną z kawałka ciasta który zostawiliśmy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min.
8 cebul szalotek
200 g kapusty kiszonej
1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
2 ząbki czosnku
1 kubek soku jabłkowego
sól i pieprz czarny świeżo mielony
50 ml wina wytrawnego
2 łyżki oliwy z oliwek
Z mąki, masła, wody i 1/4 łyżeczki soli wyrobić ciasto. Oderwać kawałek ciasta aby zostało na paski na wierzch. Wyłożyć resztą ciasta blaszkę na tartę i piec w 200 stopniach prze 10 minut.
Kapustę kiszoną przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą, odcisnąć nadmiar wody i jeszcze raz przelać i dokładnie odcisnąć.
Na patelni na oliwie z oliwek lekko podsmażyć cebulkę pokrojoną w krążki, czosnek w plasterki i rozmaryn, następnie dodać kapustę kiszoną, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać razem około 10 min na małym ogniu. Po tym czasie zalać sokiem jabłkowym i dusić pod przykryciem 20 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dolać wina i poczekać aż płyny całkowicie odparują co jakiś czas mieszając aby nie przypaliło się od spodu.
Zdjąć z ognia i poczekać aż farsz ostygnie.
Zimny farsz wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć kratkę zrobioną z kawałka ciasta który zostawiliśmy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min.
Jadam tarty, ale przeważnie w wersji na słodko, czasem ze szpinakiem się też trafi, ale i na taką chętnie się rzucę ;)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na tarte z takimi dodatkami nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda ta tarta! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńWniosek jest taki, że ciasto na tartę w wersji słonej można obłożyć przeróżnymi dodatkami, świetna i smaczna propozycja,
OdpowiedzUsuńwyzwala inwencję kulinarną. :)
Ta tarta jest po prostu wspaniała! Zapraszam Cię na przepis miesiąca u mnie na blogu, którego tematem w marcu są typowe wypieki z alternatywnymi składnikami. Pomysłów tutaj nie nie brakuje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Gosia