Co potrzebowałam?
1 mango2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżki cukru
50 g masła
3 średnie żółtka
Mango obrać (Przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę i wywinąć, poodrywać kostki).
Żółtka, mango i cukier zmiksować razem do uzyskania puszystej masy. Przelać do garnuszka i podgrzewać cały czas mieszając (nie zagotować) przy 90 stopniach zdjąć z ognia dosypać po całej powierzchni garnuszka mąkę kukurydzianą (by nie powstały grudy) i dokładnie wymieszać.
Jak krem trochę ostygnie znów podgrzać do 90 stopni, zdjąć z ognia i dodać po kawałku masło, mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia.
Jeżeli krem nie jest dość gęsty, znów go podgrzać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (powinien być lejący się ale nie zbyt bardzo, coś w rodzaju budyniu).
Jak krem trochę ostygnie znów podgrzać do 90 stopni, zdjąć z ognia i dodać po kawałku masło, mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia.
Jeżeli krem nie jest dość gęsty, znów go podgrzać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (powinien być lejący się ale nie zbyt bardzo, coś w rodzaju budyniu).
Bardzo lubię mango :) Super pomysł na deser! :)
OdpowiedzUsuńPyszny dodatek i składnik deserów :)
OdpowiedzUsuńco ja bym dała za taki deserek! <3
OdpowiedzUsuńNie mam pytań - uwielbiam mango:)
OdpowiedzUsuńświetne:) pycha:d
OdpowiedzUsuńUwielbiam mango, szczegolnie zimą, jest idealnym deserkiem i skarbnicą witamin:)
OdpowiedzUsuńTen "mus" wygląda przepysznie.
Wprosiłabym się na taki deser :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mango, ale nie szukałam na niego sposobu innego niż po prostu zjeść bezpośrednio, curd, czyli coś w rodzaju serka , robiłam z jogurtu , żółtek i cytryny, bardzo mi smakował, ale nie mogę zbyt kwaśnych potraw jeść, a mango jest delikatne , muślinowe, trzeba zrobić.
OdpowiedzUsuńOdnośnie weryfikacji, to rzeczywiście jest to zniechęcający do komentarzy manewr.
OdpowiedzUsuńPrzez co najmniej pół roku miałam ogromny problem i wprowadzałam impulsywnie weryfikację na różne sposoby, ale teraz
chyba wujek google coś poprawił, bo sporadycznie dostaję spam, a bywało dziennie nawet ! ponad 100 !
Można od czasu do czasu wyłączyć i sprawdzić, czy będą spamować.
Pozdrawiam
ja właśnie miałam to samo, uparli się i spamowali mi ciągle trzy te same posty, tak jak i Ty miałam około 100 komentarzy dziennie. Próbowałam ostatnio wyłączyć weryfikację ale dalej to samo (co prawda mniej bo około 30 ale dalej są). Mimo weryfikacji dziennie dostaję około 3 spamów. Mam nadzieję, że tak jak i u Ciebie problem ze spamowaniem mojego bloga zniknie :)
UsuńPozdrawiam
Do jakiego alkoholu pasowałby ten deser? Co polecacie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam