naczynko żaroodporne użyte w formie talerzyka- emako.pl
Łososia z puszki można przyżądzać na różne sposoby, jadać zarowno na zimno jak i na ciepło, w daniach głównych czy przekąskach. Jest idealny dla osób które są ciągle w biegu gdyż dzięki niemu dania robimy bardzo szybko, zjadamy coś zdrowego i bardzo smacznego :)
Co potrzebowałam?
2 puszki łososia w sosie pomidorowym Graal1 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów z puszki
0,5 puszki mleka kokosowego
1,5 łyżeczki przyprawy curry (lub zmieszane trochę kurkumy, kardamonu, ostrej papryki, imbiru, kolendry)
1 łyżeczka sezam
1/4 łyżeczki cynamon mielony
sól
2 woreczki ryżu
1 łyżka oliwy z oliwek
Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki i cebulę w piórka. Jak już będę lekko zarumienione dodać łososia razem z sosem oraz pomidory z puszki. Doprawić curry, cynamonem, solą i ostrą papryką. Jak zacznie się gotować dolać mleczko kokosowe, gotować razem do momentu aż sos zgęstnieje (ale nie za bardzo, powiniem był lekko płynny). Pod koniec dodać sezam. Podawać w ugotowanym ryżem.
wow!
OdpowiedzUsuńCurry i łosoś-podoba mi się! To coś meega :)
Nigdy nie próbowałam, ale wiem.. zakochałabym się :D
Oooo...nie wiedziałam, że można dostać łososia w puszce, ciekawie to wymyśliłaś:))
OdpowiedzUsuńPrezentuje się super, wyobrażam sobie jak smakuje mmm... :))
OdpowiedzUsuńjak ja uwielbiam curry <3
OdpowiedzUsuńNiezły pomysł na szybkie danie, W tej postaci łosoś w pomidorach z puszki nabiera blasku.
OdpowiedzUsuń