Co potrzebował?
4 podudzia z kurczaka
2 średnie cebule
4 gałązki tymianku
sól
chili pieprz cayenne
papryka słodka mielona
curry
3 ząbki czosnku
1 szklanka piwa
3 łyżki oliwy z oliwek
1 plasterek zimnego masła
0,5 kubka kus kus
3 ząbki czosnku
1 szklanka piwa
3 łyżki oliwy z oliwek
1 plasterek zimnego masła
0,5 kubka kus kus
Podudzia oczyścić, natrzeć solą, pieprzem, curry, papryką słodką.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, obsmażać kurczaka na średnim ogniu do momentu zarumienienia. W międzyczasie cebulę pokroić w szersze pióra, czosnek w paseczki. Jak udka będą już podsmażone dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać tymianek, podlać piwem i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Pod koniec duszenia wyjąć mięso a do powstałego sosu dodać masło w celu zagęszczenia go.
Podawać kurczaka z sosem z cebulą i kus kusem zrobionym wg przepisu na opakowaniu.
Dobre rzeczy na obiad mieliście:) Kurczak to klasyk dla mnie a wariacje na jego temat ubóstwiam. Te w cebulce z sosikiem pyszne.
OdpowiedzUsuńuwielbiam w sosie cebulowym kurczaka :) Moja mama robi coś podobnego, pychota! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńchętnie zjadłaby to jutro na obiad! ;)
OdpowiedzUsuńOstro, smacznie i obiadowo - to lubię :)
OdpowiedzUsuń