Dla wszystkich bardzo zapracowanych ludzi, którzy przecież też muszą w ciągu dnia zjeść coś na ciepło, a czasami na długie gotowanie nie ma czasu. Makaron z łososiem (nie takim którego trzeba patroszyć, filetować), raz, dwa i obiad gotowy :)
Co potrzebowałam?
200 g makaronu penne Czaniecki
2 puszki łososia w sosie pomidorowym Graal
4 cebule szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka pietruszki suszonej
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska i pieprz czarny świeżo mielony
rukola
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w krążki, a czosnek w plasterki.
Podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek, lekko posolić i popieprzyć. Jak już będą lekko zarumienione dodać łososia razem z sosem pomidorowym. Podsmażać razem chwilkę, sos zgęstnieje, dodać przecier i 3 łyżki wody aby lekko go rozrzedzić, chwilkę razem pogotować. Pod koniec doprawić do smaku i dodać natkę pietruszki.
Podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek, lekko posolić i popieprzyć. Jak już będą lekko zarumienione dodać łososia razem z sosem pomidorowym. Podsmażać razem chwilkę, sos zgęstnieje, dodać przecier i 3 łyżki wody aby lekko go rozrzedzić, chwilkę razem pogotować. Pod koniec doprawić do smaku i dodać natkę pietruszki.
Podawać z listkami świeżej rukoli.
uwielbiam penne! <3 zakochałam się w nim, kiedy byłam w Czechach. Co prawda jadłam go z sosem carbonara, ale tak mi posmakował, że teraz ze wszystkim jest pysznyy! <3
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda :) Dawno nie jadłam makaronu...
OdpowiedzUsuńPycha :) Ja zwykle dodaję tuńczyka w sosie pomidorowym ;)
OdpowiedzUsuńjuż czuję, że to będzie moje ulubione danie
OdpowiedzUsuńsmaczne;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam takiego łososia, zazwyczaj kupuję wędzonego firmy suempol, akurat mam go w lodówce, myślisz że mogłabym go użyć??
OdpowiedzUsuńOczywiście jestem zwolenniczką, próbowania i kombinowania... Na pewno smak będzie inny bo jednak ten wędzony łosoś ma intensyny smak, ale sos pomidorowy na pewno będzie do niego smakował także można spróbować :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNie przyszłoby mi do głowy wykorzystać do dania ryby z puszki,
OdpowiedzUsuńchyba raz zrobiłam z tuńczykiem w sosie własnym, ale bardzo mnie przekonuje przepis,
bo to błyskawicznie zrobione i dobre jedzonko.
Ciekawie, z łososiem jeszcze nie próbowałam, mam puszkę w lodówce, stoi i czeka na wykorzystanie, moze to jest własnie pomysł aby ją zastosować i to do obiadku :))
OdpowiedzUsuńJeżeli makaron, jeżeli szybki i z łososiem...to na pewno dla mnie, wygląda smakowicie:))
OdpowiedzUsuńWow nie łączyłam jeszcze łososia z przecierem pomidorowym. Muszę spróbować, bo prezentuję się....mniam:)
OdpowiedzUsuńuwieeelbiam takie smaki.. :)
OdpowiedzUsuńJeszcze tak ładnie podane!
Och... ależ apetyczne danie! Przepięknie się prezentuje. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam takie makarony :)
OdpowiedzUsuń