GRATIN:
20 małych ziemniaków
200 ml śmietany do zup i sosów 18%
150 g sera radamer
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
masło do nasmarowanie foremki
ŁOSOŚ:
6 małych filetów z łososia (około 7cmx5cm)
80 g sera radamer
2 łyżki cebuli prażonej
2 łyżki majonezu
natka pietruszki
sól morska, pieprz czarny
20 małych ziemniaków
200 ml śmietany do zup i sosów 18%
150 g sera radamer
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
masło do nasmarowanie foremki
ŁOSOŚ:
6 małych filetów z łososia (około 7cmx5cm)
80 g sera radamer
2 łyżki cebuli prażonej
2 łyżki majonezu
natka pietruszki
sól morska, pieprz czarny
GRATIN:
Formę 15x15 wysmarować masłem.
Ziemniaki obrać, przepłukać, następnie obieraczką do warzyw (bądź robotem kuchennym z nakładką do robienia cienkich plasterków) pokroić cieniutkie plasterki.
Połowę sera zetrzeć na cienkich oczkach, drugą połowę na grubych.
Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki.
Do foremki nakładać warstwami plasterki ziemniaków tak by plasterek delikatnie nachodził na drugi plasterek, każdą warstwę delikatnie solić. Jak już będzie nałożona 1/3 foremki rozłożyć plasterki czosnku i posypać połową sera startego na cienkich oczkach. Nakładać dalej ziemniaki, jak będzie 2/3 foremki rozłożyć plasterki natki pietruszki i drugą połowę sera startego na cienkich oczkach. Nałożyć pozostałą część ziemniaków, zalać śmietaną.
Przykryć foremkę przykrywką bądź dokładnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 50 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, posypać serem startym na grubych oczkach i wstawić do piekarnika (do 180 stopni) na jeszcze około 10-15 min (bez przykrycia).
ŁOSOŚ:
Formę 15x15 wysmarować masłem.
Ziemniaki obrać, przepłukać, następnie obieraczką do warzyw (bądź robotem kuchennym z nakładką do robienia cienkich plasterków) pokroić cieniutkie plasterki.
Połowę sera zetrzeć na cienkich oczkach, drugą połowę na grubych.
Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki.
Do foremki nakładać warstwami plasterki ziemniaków tak by plasterek delikatnie nachodził na drugi plasterek, każdą warstwę delikatnie solić. Jak już będzie nałożona 1/3 foremki rozłożyć plasterki czosnku i posypać połową sera startego na cienkich oczkach. Nakładać dalej ziemniaki, jak będzie 2/3 foremki rozłożyć plasterki natki pietruszki i drugą połowę sera startego na cienkich oczkach. Nałożyć pozostałą część ziemniaków, zalać śmietaną.
Przykryć foremkę przykrywką bądź dokładnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 50 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, posypać serem startym na grubych oczkach i wstawić do piekarnika (do 180 stopni) na jeszcze około 10-15 min (bez przykrycia).
ŁOSOŚ:
Na blaszce skórką do dołu ułożyć łososia, posypać solą i pieprzem.
Cebulkę prażoną rozgnieść w moździerzu, wymieszać z serem startym na grubych oczkach.
Gdy ziemniaki będą się piekły 45 min, do piekarnika włożyć blaszkę z łososiem. Piec 5 min.
Po tym czasie wyciągnąć, posmarować majonezem, ułożyć listki natki pietruszki i posypać cebulką z serem.
Włożyć do piekarnika i zapiekać (razem z ziemniakami) około 10-15 min (w 180 stopniach).
Pyszne zestawienie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gratin! Z łososiem - jeszcze lepiej ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńZaciekawiło mnie słowo ,,gratin ,, zupełnie mi nieznane .Danie bardzo apetyczne .Plus za dodanie śmietany 18 procent ,ostatnio wszędzie widziałam przepisy z kremówką ,nawet w zupie ,dziwne .
OdpowiedzUsuńPierwszy raz również słyszę gratin, a wygląda, że o mój Boże, zjadłabym z talerzem! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne masz przepisy na porę obiadową, pomysłowe i inne, podobają mi się :)
Jak pięknie podane!; )
OdpowiedzUsuńmając do dyspozycji 60 minut na konkursie na dwa dania a to danie bez przygotowania samo tylko się piecze 75 minut zastanawiam się jak masz zamiar się wyrobić?
OdpowiedzUsuńpiecze się 60-65 minut, mimo to i tak bym się nie wyrobiła razem z przygotowaniem, zgłosiłam to także proszę się o mnie nie martwić :)
UsuńBardzo pysznie to wygląda. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńZapiekanki są wspaniałe , zwłaszcza w okresie zimowym smakuja wybornie,
OdpowiedzUsuńz dodatkiem tak pysznie przyrządzonego łososia , to prawdziwa uczta
Małe pyszne cudu! :D
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńGratin robię, ale nie pokazałam jeszcze u siebie bo choć smakuje świetnie nigdy nie wygląda u mnie ładnie:) Slicznie podane, oczy jedzą:)
OdpowiedzUsuńPierwsze zdjęcie wywołuje u mnie uczucie głodu :)
OdpowiedzUsuńSmacznie tu :)
Pozdrawiam