sobota, 25 stycznia 2014

Tartaletki z anchois pod serową pierzynką


Co potrzebowałam?
1,5 kubka mąki pszennej
100 g masła
1 łyżka lodowatej wody
1 jajo
sól
1 puszka anchois
2 średnie jajka
5 łyżek śmietany 30%
6 łyżek sera gouda serenada startego na cienkich oczkach
kapary z zalewy

Mąkę, lodowatą wodę, 1 jajo, zimne masło i odrobiny soli wymieszać wyrabiając ciasto. Wylepić nim formy na tartaletki, nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 min.

W miseczce roztrzepać 2 jaja, dodać śmietanę, popieprzyć (nie solić gdyż anchois są słone). Na koniec dodać ser starty na cienkich oczkach, wymieszać.

Na podpieczone tartaletki położyć po kawałku anchois, zalać masą serową.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min.

Podawać z kaparami.



4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...