Co potrzebowałam?
1,5 kubka mąki pszennej
100 g masła
1 łyżka lodowatej wody
1 jajo
sól
1 puszka anchois
2 średnie jajka
5 łyżek śmietany 30%
6 łyżek sera gouda serenada startego na cienkich oczkach
kapary z zalewy
100 g masła
1 łyżka lodowatej wody
1 jajo
sól
1 puszka anchois
2 średnie jajka
5 łyżek śmietany 30%
6 łyżek sera gouda serenada startego na cienkich oczkach
kapary z zalewy
Mąkę, lodowatą wodę, 1 jajo, zimne masło i odrobiny soli wymieszać wyrabiając ciasto. Wylepić nim formy na tartaletki, nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 min.
W miseczce roztrzepać 2 jaja, dodać śmietanę, popieprzyć (nie solić gdyż anchois są słone). Na koniec dodać ser starty na cienkich oczkach, wymieszać.
Na podpieczone tartaletki położyć po kawałku anchois, zalać masą serową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min.
Podawać z kaparami.
W miseczce roztrzepać 2 jaja, dodać śmietanę, popieprzyć (nie solić gdyż anchois są słone). Na koniec dodać ser starty na cienkich oczkach, wymieszać.
Na podpieczone tartaletki położyć po kawałku anchois, zalać masą serową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min.
Podawać z kaparami.
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńJak zwykle baardzo smakowite.....;-)
OdpowiedzUsuńPyszne na imprezę! Żona in spe
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, boskie na imprezę :)
OdpowiedzUsuń