niedziela, 9 lutego 2014

Keks bakaliowiec


Co potrzebowałam?
1 kubek mąki pszennej
0,5 kubka orzechów włoskich
3 łyżki słoneczniku łuskanego KRESTO
130 g miękkiego masła
3 duże jajka
1 kubek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy GOLD PACK
10 śliwek suszonych KRESTO- polecam tej firmy są naprawdę smaczne, nie są za bardzo wysuszone i nie śmierdzą wędzonym boczkiem :)
3 łyżki rodzynek KRESTO
8 szt suszone morele KRESTO
1/4 kubka mleka

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Naszykować suszone owoce, orzechy włoskie i słonecznik. Suszone śliwki i morele pokroić w paseczki. Orzechy włoskie lekko rozdrobnić.

Masło utrzeć z cukrem, w czasie ucierania dodawać powoli jajka. Następnie jak powstanie gładka, jednolita masa dodać do niej mąkę, mleko, proszek do pieczenia, owoce, orzechy i słonecznik. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.

Foremkę 10x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika.

Piec około 50 minut.





6 komentarzy:

  1. U mnie również dzisiaj keks:-) Uwielbiam tego typu ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię właśnie takie bakaliowce....:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dooobrze napakowany-taakie lubię najbardziej ;)

    Zdjęcie z dziadkiem-cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie keksy! Ten jest świetny, bo mega napakowany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie:)
    jeszcze tak zdrowo napakowany:)!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...