Co potrzebowałam?
1 kubek mąki pszennej0,5 kubka orzechów włoskich
3 łyżki słoneczniku łuskanego KRESTO
130 g miękkiego masła
3 duże jajka
1 kubek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy GOLD PACK
10 śliwek suszonych KRESTO- polecam tej firmy są naprawdę smaczne, nie są za bardzo wysuszone i nie śmierdzą wędzonym boczkiem :)
3 łyżki rodzynek KRESTO
8 szt suszone morele KRESTO
1/4 kubka mleka
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Naszykować suszone owoce, orzechy włoskie i słonecznik. Suszone śliwki i morele pokroić w paseczki. Orzechy włoskie lekko rozdrobnić.
Naszykować suszone owoce, orzechy włoskie i słonecznik. Suszone śliwki i morele pokroić w paseczki. Orzechy włoskie lekko rozdrobnić.
Masło utrzeć z cukrem, w czasie ucierania dodawać powoli jajka. Następnie jak powstanie gładka, jednolita masa dodać do niej mąkę, mleko, proszek do pieczenia, owoce, orzechy i słonecznik. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.
Foremkę 10x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Foremkę 10x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec około 50 minut.
U mnie również dzisiaj keks:-) Uwielbiam tego typu ciasta...
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię właśnie takie bakaliowce....:)
OdpowiedzUsuńdooobrze napakowany-taakie lubię najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńZdjęcie z dziadkiem-cudowne! :)
Uwielbiam takie keksy! Ten jest świetny, bo mega napakowany :)
OdpowiedzUsuńPysznie:)
OdpowiedzUsuńjeszcze tak zdrowo napakowany:)!