300 g szynki wieprzowej
2 średnie cebule białe
1 średnia marchewka
3 duże grzyby suszone
2 ząbki czosnku
3 gałązki tymianku
sól morska i pieprz czarny świeżo mielony
cukier
1 kostka bulionu cielęcego
0,5 szklanki piwa
4 łyżki oleju rzepakowego
papryka ostra Prymat
Puree ziemniaczano- chrzanowe:
300 g ziemniaków
2 łyżki chrzanu
1 łyżka masła
300 g ziemniaków
2 łyżki chrzanu
1 łyżka masła
Szynkę oczyścić i pokroić kawałki 3x5 cm. Osuszyć na ręczniku papieprowym. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kawałki mięsa przez około 6 minut. Zdjąć na talerzyk.
Grzyby namoczyć w szklance bulionu cielęcego.
Pokrojoną w ósemkę cebulę, czosnek w plasterki, marchewkę w grubsze krążki oraz wyciągnięte z bulionu grzyby podsmażyć na oleju po mięsie przez około 5 min, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i dodać gałązki tymianku.
Mięso z powrotem wrzucić na patelnię, podlać piwem, odparować na średnim ogniu. Następnie dodać bulion cielęcy i dusić pod przykryciem przez jakieś 20 minut na małym ogniu.
Pokrojoną w ósemkę cebulę, czosnek w plasterki, marchewkę w grubsze krążki oraz wyciągnięte z bulionu grzyby podsmażyć na oleju po mięsie przez około 5 min, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i dodać gałązki tymianku.
Mięso z powrotem wrzucić na patelnię, podlać piwem, odparować na średnim ogniu. Następnie dodać bulion cielęcy i dusić pod przykryciem przez jakieś 20 minut na małym ogniu.
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, dodać chrzan i masło, ugnieść razem na puree.
Podawać wszystko razem.
Podawać wszystko razem.
Dawno u Was nie byłam, a tu tyle nowych i fajnych zmian i przepisów:-)
OdpowiedzUsuńPięknie podany obiad!.
OdpowiedzUsuńNiedzielny obiad jak z obrazka. Puree wykorzystam na Wielkanoc, bardzo mi jakoś Wielkanocą zapachniało gdy spojrzałam na Twoje zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńAleż to pysznie podane!
OdpowiedzUsuńZainteresowały mnie również ziemniaki puree z chrzanem,
doskonały pomysł np. do golonki wieprzowej gotowanej na piwie.
Swietna kompozycja.
Bardzo smakowicie wygląda ta szynka :)
OdpowiedzUsuń