niedziela, 23 lutego 2014

Duszona szynka wieprzowa z puree chrzanowym


Co potrzebował?
300 g szynki wieprzowej
2 średnie cebule białe
1 średnia marchewka
3 duże grzyby suszone
2 ząbki czosnku
3 gałązki tymianku
sól morska i pieprz czarny świeżo mielony
cukier
1 kostka bulionu cielęcego
0,5 szklanki piwa
4 łyżki oleju rzepakowego
papryka ostra Prymat

Puree ziemniaczano- chrzanowe:
300 g ziemniaków
2 łyżki chrzanu
1 łyżka masła

Szynkę oczyścić i pokroić kawałki 3x5 cm. Osuszyć na ręczniku papieprowym. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kawałki mięsa przez około 6 minut. Zdjąć na talerzyk.

Grzyby namoczyć w szklance bulionu cielęcego.

Pokrojoną w ósemkę cebulę, czosnek w plasterki, marchewkę w grubsze krążki oraz wyciągnięte z bulionu grzyby podsmażyć na oleju po mięsie przez około 5 min, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i dodać gałązki tymianku.

Mięso z powrotem wrzucić na patelnię, podlać piwem, odparować na średnim ogniu. Następnie dodać bulion cielęcy i dusić pod przykryciem przez jakieś 20 minut na małym ogniu.

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, dodać chrzan i masło, ugnieść razem na puree.

Podawać wszystko razem.



6 komentarzy:

  1. Dawno u Was nie byłam, a tu tyle nowych i fajnych zmian i przepisów:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedzielny obiad jak z obrazka. Puree wykorzystam na Wielkanoc, bardzo mi jakoś Wielkanocą zapachniało gdy spojrzałam na Twoje zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to pysznie podane!
    Zainteresowały mnie również ziemniaki puree z chrzanem,
    doskonały pomysł np. do golonki wieprzowej gotowanej na piwie.
    Swietna kompozycja.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie wygląda ta szynka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...