sobota, 10 stycznia 2015

Zapiekane naleśniki gryczane faszerowane kaszą gryczaną z grzybami


Ciężko wrócić do przyzwyczajeń z wcześniejszego życia, kiedy to pisało się około 25 postów miesięcznie, gotowało codziennie, myślało nad nowymi przepisami, unowocześniało stare, przeglądało inne blogi i oglądało wszystkie programy kulinarne. Miło jest zajrzeć na bloga po bardzo długiej przerwie i stwierdzić, że jednak dalej ktoś tutaj zagląda. Blog nadal istnieje, posty będą dalej dodawane lecz nie z takim rozpędem jak kiedyś, pisane będą już z innego kraju, gotowane i wymyślane przez jedną osobę, którą jestem właśnie ja, Kinga. Zdjęcia nadal są moją pasją i będę się starała robić jak najpiękniejsze. Może w końcu chęci powrócą.

Pozdrawiam z deszczowej lecz pięknie zielonej Irlandii.


Zapiekane naleśniki gryczane faszerowane kaszą gryczaną z grzybami:
Naleśniki:
2 woreczki kaszy gryczanej.
3 łyżki mąki pszennej,
0,5 kubka mleka,
1/4 kubka wody gazowanej,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól,

Nadzienie:
200g grzybów leśnych, mogą być suszone (np. borowiki czy prawdziwki),
2 średnie marchewki,
1 średnia cebula,
1 kubek bulionu warzywnego (jeśli nie mamy czasu na domowy może być w kostce),
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
4 łyżki startego sera mozzarella,
sól i pieprz do smaku

W moździerzu lub robocie kuchennym (blenderze, termomikskie) rozdrobnić kaszę gryczaną na mąkę (nie robić tego bardzo dokładnie, środki kaszy są bardzo twarde i ciężko je dokładnie rozdrobnić, a ich użyjemy do farszu). 

Do miski nalać wody, mleka, dodać mąkę pszenną, trochę soli i oliwę, dobrze wymieszać. Następnie dodawać rozdrobnioną kaszę gryczaną przesianą przez drobne sitko. Dobrze wymieszać.

Na patelni do naleśników bardzo lekko natłuszczonej usmażyć naleśniki (wyjdzie ich tak około 5-6).

Nasze grzyby były mrożone (obgotowane, przestudzone, wsadzone do woreczka i do zamrażarki), ale można użyć świeżych, najpierw je lekko obgotowując. Pokroić je na mniejsze kawałki.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

W garnuszku na oliwie z oliwek lekko podsmażyć grzyby z cebulą, następnie zalać bulionem, dodać startą marchewkę, doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki, gotować na średnim ogniu przez około 5 min. Po tym czasie dodać resztę kaszy, która została z naleśników. Gotować do momentu aż kasza będzie miękka a farsz gęsty.

Nałożyć farsz na naleśniki, zawinąć i włożyć do naczynka żaroodpornego. Z wierzchu posypać serem.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...